Парламентаристите от Съвета на Европа предупредиха страните от Черноморското крайбрежие, че има опасност от екологична катастрофа и призоваха за обща мобилизация, предаде Франс прес.

"Черно море днес е пред екологична катастрофа заради свръхексплоатация на неговите ресурси и изливането на токсични вещества", предупредиха авторите на доклад, представен пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), чиято сесия започна вчера в Страсбург.

Според документа индустриализирането на крайбрежните градове, дейността на пристанищата и изливането на токсични и радиоактивни вещества в морето "са причинили безпрецедентно замърсяване".

Парламентаристите гласуваха текст, с който се насърчават държавите от Черноморското крайбрежие (България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна) да активизират сътрудничеството си.

Всяка година Дунав излива в Черно море 280 т кадмий, 60 т живак, 4500 т олово, 6000 т цинк, 1000 т хром и 50 000 т въглеводороди.

Европейският съюз разработва инициатива "Черноморска синергия", която наред с други екологични проблеми, включва морската политика и риболова и се основава главно на трансграничното сътрудничество, припомня ПАСЕ.

Шестте страни от Черноморското крайбрежие са ратифицирали Конвенцията от 1992 година за защита на Черно море за по-ефективен контрол - от замърсяването и възстановяване до съхраняването на неговите ресурси, но усилията продължават да бъдат недостатъчни, заключават авторите на доклада.

Разлив във Варненския залив 

При зареждането на кораба "Адалберт Антонов" днес около 3:30 ч. в района на Варненската корабостроителница е допуснат разлив, съобщи изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" капитан Николай Апостолов.

Най-вероятно разливът е от мазут, уточни началникът на службата "Поддържане чистотата на морските води" Антон Манолов. По думите му са поставени бонови заграждения, за да бъде ограничено движението на петното, което се е разкъсало и части от него са достигнали района на стария канал между морето и Варненското езеро.

С почистването на разлива са ангажирани всички служители и цялата техника на службата, добави Манолов. Специалистите от "Морска администрация" извършват разследване, за да установят причинителя на инцидента.

БТА

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето