1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Възможно е тримесечното отчитане на тока да отпадне

БГ Бизнес
 

Еврокомисар Меглена Кунева критикува въведеният в Западна България начин за засичане на изразходваното електричество.

Възможно е тримесечното отчитане на тока да отпадне. Това стана ясно на дискусия, по време на която еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева критикува въведеният в Западна България начин за засичане на изразходваното електричество. Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи, че се обмисля премахването на тази система на отчет. Той обаче напомни, че трябва да се търси баланс между потребителя и разходите на фирмите - доставчици на електричество.

Еврокомисарят Кунева коментира, че дори най-богатите страни в Европа са възприели практиката токът да се засича всеки медец. Тя даде за пример Швеция, където абонатите още преди датата на отчет могат да научат в реално време колко ток са употребили и ако текущата сметката е висока да наложат икономии.

"Добрата практика в Евросъюза е да се отчита всеки месец. А и тук всеки трябва да си върже семейния бюджет. Когато отчетът е на три месеца това става много по-сложно. Зная че дружествата тук така пестят разходи, но това не е начинът. Не може да се пести за сметка на потребителя", посочи Кунева.

Енергийният министър предлага компаниите да наложат пакетен подход със стимули за отчитане на по-дълъг период.

"Няма сериозна причина да мъчим хората с тримесечни сметки. Но пак казвам, това е и въпрос на взаимен интерес. Ако на мене ми предложат да отчитат тока не на месец или на три, а веднъж годишно и ми намалят част от плащанията, сигурно ще приема", коментира министър Петър Димитров.

"Ако има желание да се върнем на месечен отчет, това ще доведе до по-големи разходи. Заради връщането на съкратените инкасатори или пък за да се купят модерни електромери, позволяващи дистанционен отчет в реално време. Това обаче ще има пряк ефект върху покачване на цената", каза Ясен Груев, ЧЕЗ.

Италия е страна пример как електромерите се отчитат и управляват дистанционно през GSM-мрежата и там от години няма длъжност инкасатор. За това удобство обаче италианската компания Енел е инвестирала над два милиарда евро, а цената на тока е повече от два пъти по-висока от тази в България.


Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии