Кандидатът за президент на Съединените щати от Демократическата партия Барак Обама обяви плановете си за нов данък върху печалбите на петролните компании.

Обама предложи да се затвори т. нар. "вратичка Енрон" в действащото законодателство, която позволява практически неконтролируема търговия с петрол на електронните борсови пазари. Мнозина експерти днес смятат, че именно този пропуск в законодателните текстове е довел до спекулативни действия на енергийния пазар и до стръмното покачване на цените на петрола.

Асошиейтед прес коментира, че зад предложението на Обама се крие и опит неговият конкурент, кандидатът на Републиканската партия Джон Маккейн, да бъде представен като противник на промените в досегашната политика, наложена от администрацията на Джордж Буш.

Маккейн вече отхвърли налагането на допълнителен данък върху печалбите на производителите и търговците на петрол като вариант за справяне с непрекъснато увеличаващите се цени на горивата. Той иска преодоляване на петроловата зависимост чрез развитие на технологията.

Според класацията на японска инвестиционна корпорация първите три места в света по пазарна капитализация се заемат компании в сектора петрол и природен газ. Води американската "Ексън мобил", следвана от китайската "ПетроЧайна". На трето място е руският концерн "Газпром". Миналата година той бе едва на седмо място.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето