Бонбони с охлюви, кейк с миди и сладолед „Шопска салата". Това са само малка част от нестандартните рецепти на шампиона по кулинарство за миналата година.

Макар твърде екстравагантни, интерес към ястията не липсва, споделя кулинарът. В началото обаче се приемат резервирано.

„Първо искат аз да го опитам пред тях, да опитам всеки един от компонентите и тогава се престрашават. И най-интересното е, че дамите са по-безстрашни", казва Ивайло Димитров.

Той, заедно с партньорите си Николай Василев и Живко Димитров, печели първото място на държавния шампионат с крем „Брюле” със скариди. В менюто му присъства също сладолед „Шопска салата” от домати, краставици и сирене, гарниран с карамелизирана чушка.

„Правя ги, защото ми е много интересно. Искам постоянно да се развивам, да експериментирам. И най-вече заради самата публика, която идва в нашия ресторант, искат все нови и нови работи", казва готвачът.

Една от последните щури идеи на кулинарите е бонбон от бял охлюв, завит в синя слива и потопен в шоколад. Твърдят, че се приема отлично от публиката.

Ивайло Димитров прави също сладолед с тигров питон, шоколадов мус и алигатор, но в момента среща трудности с намирането на месо от влечугите. Голямата му мечта е да презентира ястие с хайвер от сьомга албинос. По думите м, 28 грама от деликатеса струват 12 000 евро.