Освен, че плащат скъпо за бензина и дизела, все по често шофьори се оплакват, че на бензиностанциите зареждат колите им с некачествено гориво. Зрител на bTV разказа как лош дизел е повредил изключително тежко колата му.

Богомил Боянов преди два дни зарежда своя автомобил с дизел в една от реномираните вериги бензиностанции в Перник. На третия километър колата му спира на пътя и минути по-късно в сервиза научава, че е изгоряла горивната помпа, която трябва да се смени срещу 1300 лева.

"В сервиза с помпа източиха съдържанието от моя резервоар. Потече ето това нещо. Нафтата е бистра. Сигурно има и вода в това. Всякаква примес може да е. Това е всичко друго, но не и нафта", каза Богомил Боянов.

В сервиза са категорични - повредата е заради лошия дизел. Издават дори сертификат с експертно мнение.

"Освен, че такова гориво е рисково за колата, то си е рисково и за хората, може да се запали на пътя", обясни г-н Стаменов.

Занесохме пробата в Държавната агенция за метрология и технически надзор. Пробата ще бъде изследвана и резултатите ще са готови след няколко дни. На пръв поглед се предполага, че дизелът е смесен с разредено нискооктаново друго евтино гориво или с прекалено голяма доза биодизел.

Каква е изгодата за търговците по бензиностанциите.

"Тъй като има значителни данъчни облекчения, естествено е търговецът да направи по-голяма смес с биогориво, за да има по-голяма печалба. Слагат много повече от 5%, за да намалят продажната цена. Това води обаче до съществени проблеми в случай, че двигателят не е приспособен да работи с това ново гориво", заяви Васил Катинчаров.

Не случайно Евросъюзът е определил горивата да се смесват с 5% биосъставка за всеки литър.

Ако имате съмнение, че сте заредили некачествено гориво незабавно поискайте проверка на място от Държавната агенция за метрологичен надзор. Пазете касовите бележки. Инспекторите трябва да вземат проба преди да е дошла цистерната с новото гориво, иначе злоупотребата става недоказуема.

Агенцията има инспектори в седем областни града. У нас работят осем акредитирани лаборатории за тестване на горивата. Всичките са частни. Държавната лаборатория към агенцията за метрология в момента е в процес на нова акредитация.

Глобата за продажба на некачествено гориво стига до 50 хиляди лева. Миналата година са издадени седем акта и са събрани 150 хиляди лева глоби.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето