На фона на тази негативната прогноза на рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" Силвио Берлускони е под натиск да си подаде оставката. След последните скандали около сексуалния му живот цялата опозиция се обедини.

Докато големи италиански компании се борят за оцеляване, Берлускони се оказа в центъра на нова секс афера. Този път причината са телефонни разговори между него и италиански бизнесмен, който му е осигурявал проститутки.

В един от разговорите Берлускони се хвали, че за една нощ на опашка са го чакали 11 момичета, но силите му стигнали само за 8 от тях. В друг разговор Берлускони обяснява на млада жена, че да си премиер на страната е загубено време.

Пак според записите, Берлускони отложил среща за разрешаване на кризата с италианските авиолинии, само за да прекара вечерта с компаньонка.

Премиерът канил „бамбини", както той ги нарича, дори и на полети с правителствения самолет. Разговорите бяха разсекретени след края на разследване на спорния бизнесмен Джанпаоло Тарантини.

Още по-скандален за италианската публика се оказа фактът, че Тарантини получил освен пари - половин милион евро, и дипломатически паспорт, както и достъп до важни за страната финансови сделки, включително и във военния сектор.

С присъщия си стил Берлускони отказва да се оттегли и дори настъпи в атака срещу   журналисти и опоненти, определяйки ги като грозни.