Португалия напусна временно Шенгенското споразумение и върна контрола по сухопътните си граници. Мерките са взети, за да се гарантира сигурността на участниците в предстоящата среща на върха на НАТО в страната.

С правителствено решение от днес, 16 ноември, до 20 ноември португалски граничари отново ще проверяват документите на влизащите в страната.

Мярката цели да не бъдат допускани в Лисабон лица, заподозрени във връзки с терористични организации или участвали в акции с употреба на насилие. Пацифистки сдружения са подали шест заявки за демонстрации по време на срещата на върха на Алианса от 19 до 20 ноември. Тайните служби и полицията се страхуват от включване на провокатори в тези акции.

Ако на границата бъдат открити заподозрени в тероризъм или насилствени действия, те ще бъдат задържани или ще им бъде отказано влизане в страната.

Кабинетът поясни, че самото Шенгенско споразумение предвижда възможността действието му временно да бъде замразено "в случай на сериозна заплаха за обществения ред и вътрешната сигурност".

Очаква се в Лисабон да пристигнат общо над 50 държавни и правителствени лидери, сред които ще бъдат президентът на Русия Дмитрий Медведев и държавният глава на САЩ Барак Обама. След самия форум на Алианса, насрочен за петък, в събота ще заседава на най-високо равнище Съветът Русия-НАТО.