В малките градове почти всяко трето семейство отново затваря буркани със зимнина.Най-трудно обаче си остава производството на домашна лютеница. Неслучайно хората казват, че да направиш лютеница, си е цяла сватба - от печенето на чушки и патладжан, през беленето, меленето, пърженето и затварянето на готовия продукт.

Често един ден не е достатъчен. Поради тази причина са много и тези, които предпочитат да си купят наготово от магазина, вместо да отделят няколко дни за приготвянето на зимнина.

Кризата обаче принуди много семейства да започнат да правят зимнина отново. Хората споделят, че приготвянето на домашния деликатес излиза много по-евтино в домашни условия. Сметките им показват, че  всеки затворен буркан със зимнина е поне пет пъти по- евтин, а и по-вкусен от този в магазина.

 

Те са категорични, че вложените труд и време си струват и заключават, че домашното си остава домашно - екологично чисто, без консерванти  и без каквито и да са примеси.