Как с общи усилия и желание можем да направим по-приятна средата в която живеем? Добрият пример е на родители от София, които не се примиряват с мръсотията и занемарените общински градинки, а изграждат сами красиво и чисто място за игра на децата си.

Красивият кът в Зелената класна стая в кв. „Бели брези” всъщност е част от градинка, която майки и татковци сами изграждат и наричат „Екоцентър".

„Тази градинка преди година беше доста занемарена. Имаше няколко съоръжения, поставени от общината, но градината беше с обрасла трева, мръсна, неподдържана. Нямаше средства Общината да поддържа тази градинка, както и много други градинки и беше силно наложително, ако искаме да извеждаме децата си на хубаво и чисто място, да се захванем и да го направим сами”, каза Емилия Славова, председател на „Плейцентър Приятели”.

„Майки, татковци, баби и дядовци се включиха, много хора, които са от квартала и ползват градинката и искат тя да бъде хубава. По този начин и успяваме да популяризираме този модел за създаване на защитени, поддържани места за децата ни и в други части на София”, заяви Зорница Трифонова, координатор на проект „Екоцентър".

Преди три години в интернет се появява идеята на група родители да създадат място, което да се пази и поддържа и в което децата не просто да играят на воля, но и да се учат на любов към природата. Така се ражда сдружение „Плейцентър Приятели". Изцяло на доброволен принцип родителите се организират и преди година печелят финансиране по проект за изграждане на „Екоцентъра”.

„Много хора се включиха дори без да имат деца, без да са от този квартал, просто, защото много ги привлече идеята да се изгради нещо с общи усилия за децата ни”, каза Славова.

Екоцентърът не е просто място за игра. Всяка от майките помага активно в заниманията и уроците за децата - четат приказки, рисуват и организират часове по градинарство.

„Това са ни едни от заниманията да ги научим как да пазят природата чиста, как да ценят нейните богатства, как да се събират разделно отпадъците, как да се грижат за зеленината, да не унищожават това, което е засадено. Има много деца, които са от квартала, идват и си играят в градинката и когато видят, че сме събрали и разказваме приказка, която е свързана с изхвърлянето на отпадъци в морето или сме се събрали при ботаническия кът или си разказваме за компостирането, те се включват и им е много интересно и не само малките, има и по-големи деца”, допълни Трифонова.

Освен Зелената класна стая в Екоцентъра има и ботанически кът, засаден и подържан от децата, както и пясъчник за игра. Заедно с Общината родителите се грижат за да поддържат чиста красивата си градинка. А посетители й всеки ден стават все повече.