Пловдивчанин дължи близо 30 млн. лева данъци и осигуровки. Бизнесменът е собственик на 17 фирми. Друг местен търговец пък е натрупал задължения към НАП за 12 млн. лева, като в същото време управлява 11 дружества.

Според информация на данъчните, двамата бизнесмени водят листата на хората, за които в Пловдив се знае, че се прехвърлят на тяхно име фирми, от които собствениците искат да се отърват заради натрупани значителни дългове към държавата. Според данъчните единият мъж е неизлечимо болен, а другият живее в мизерия.

Най-големият длъжник Стоил Николов дължи близо 30 млн. лева на държавата, казват от НАП. Мъжът е претърпял серия от тежки операции и е прекарал половин година в болница. Това обаче не му е попречило да развива бизнеса си, като през последните години е станал управител или собственик на 17 дружества.

"Занимава се с търговия. Навремето е започнал с ресторантьорство, търговия с хранителни стоки, внасял е торове от Гърция", обясни адвокатът на длъжника Лилия Дешкова.

Бизнесменът се опитва да обяви част от фирмите си в несъстоятелност заради натрупани значителни задължения към държавата.

"Задълженията не са лично негови, а на дружествата, които нямат собственост. Представлявала съм го на търг, който беше организиран от НАП, където имаше две лъскави возила. Те се продадоха и покриха значителна част от задълженията", поясни адвокатката.

Именно Стоил Николов се оказа собственикът на червеното ферари, което беше продадено на търг от данъчните преди няколко месеца. В повечето случаи обаче длъжниците нямат нищо и задълженията няма как да бъдат прибрани.

Продажбата на фирми на социално слаби или безимотни хора се превръща в масова практика. Прокуратурата вече проверява законността на сделките.