Днес от 12 ч. се затваря проходът на Републиката заради продължаващата раконструкция. За двете посоки до есента ще се ползва трасето през прохода Шипка.

За да избегнете трудностите и интензивното движение през Шипка, преминавайте през други старопланински проходи - Троянски, Ришки, Котленски проход.

Пътят Петрохан-Берковица е затворен в с. Бързия заради ремонт. Обиколният маршрут е през Вършец. Заради ремонт на пътя през прохода Шипка на места платното е стеснено, поставена е сигнализация. Движете се предпазливо заради многото завои и наклони.

В София е затворено платното на ул. "Раковски", на моста на кръстовището с бул."Сливница". Ползвайте обходни маршрути.

На автомагистрала "Хемус" е затворен тунел "Топли дол" /платното за посока София/. Движението е двупосочно в платното за посока Варна при забрана за изпреварване и ограничение на скоростта. Поради повреди на съоръженията на мостовете на платното за платното за посока София е стеснено на виадукт "Бебреш" и на 28-ми и 27-ми километър, където на места се ползват две и една пътна лента. Движете се с намалена скорост.

Заради свлачище има пропадане на платното с денивелация 1 метър на пътя Мизия - Оряхово /по направлението за ферибот "Оряхово"/, където е интензивно движението на тежкотоварни автомобили. Скоростта е ограничена до 20 км/ч.

Затворен е за ремонт участък от първокласния път Пловдив - Пазарджик при "6-ти километър". Обходният маршрут е през Стамболийски и с. Царацово или по автомагистрала "Тракия".

В Перник се ремонтира пътят София - Кюстендил. Движението в три участъка е двупосочно в едно платно, при забрана за изпреварване и ограничение на скоростта.

Заради ремонт на пътя Враца - Ботевград на моста над р. Искър движението за двете посоки е в една лента, регулира се чрез светофар.

Затворен е поради ремонт пътят Дряново - Трявна. Ползва се маршрутът през с. Радовци. Ремонтират се 3 участъка със свлачища на пътя София – Самоков, между Кокаляне и разклона за Долни окол. Движението се пропуска чрез светофари. На този път има големи опасни дупки на платното на 1 километър преди ВЕЦ "Пасарел", посока Самоков. Препоръчителната скорост е 30 км/ч.

В Софийска област се ремонтират без отклоняване на движението участъци от пътищата София - Самоков; София – Бистрица – Железница - Ярема - Самоков и Костенец - Самоков - София. На места платното е стеснено, с ограничение на скоростта.

Заради вълнообразни неравности на настилката намалете скоростта на магистрала "Тракия" /между пътните възли за Велинград и Пазарджик и между разклоните за Смолян и Карлово до Пловдив/. Препоръчителната скорост в тези участъци е под 100 км/ч.

В Пловдивско заради повреден мост е затворен участъкът Стряма - Калековец - част от прекия път между магистрала "Тракия" и Раковски. Заобикаля се през с. Шишманци.

От свлачище е затворен участък от пътя Етрополе - Тетевен между с. Ямна и Черни вит /заобикаля се през Джурово и магистрала "Хемус"/ и пътят Чибаовци - Свидня /обход - през бучин проход/.

Големи неравности и дупки има по пътя София - Перник през Суходол, Голямо и Мало Бучино. В ремонт е пътят Перник – Радомир, при 70-ти километър. Движението е двупосочно в едно платно при забрана за изпреварване и ограничение на скоростта.

Намалете значително скоростта в населените места, и под максимално разрешената, заради опасност от блъскане на пешеходци и деца. Не изпреварвайте, ако нямате достатъчно добра видимост напред; всички в автомобила са длъжни да поставят коланите, предупреждават от "Пътна полиция".  

За да избегнете участъците с бавно движещи се колони и натоварени кръстовища в столицата, ползвайте обиколни, по-слабо натоварени маршрути.

"Пътна полиция" заснема с видеокамери абитуриентите и придружаващите ги, които се показват прави от люковете и прозорците на колите, както и преминаването на червено, ще се налагат санкции.

Родителите да осигурят трезви шофьори за своите абитуриенти, предупреждават от "Пътна полиция".

През изминалото денонощие  в страната станаха 29 тежки пътни катастрофи, загинаха четирима, ранени са 35 души.