Освен вотът на недоверие днес в парламента беше внесен и бюджетът. За догодина са предвидени 400 милиона лева повече за здравеопазване, както и запазване на данъците, пенсиите и заплатите.

Без специални церемонии, каляски и старинни червени куфарчета като в Англия, месец по-рано от предвиденото проектът за бюджет на държавата стигна до депутатите. Той беше внесен в парламента лично от финансовия министър Симеон Дянков. Изненадващо обаче дойде с празни ръце в кабинета на парламентарния председател Цецка Цачева. Още по-изненадващо пред камерите в кабинета на Цачева в ръцете на Дянков вече се появи отпечатана и подвързана папка с герб и надпис - Бюджет на републиката и малка черна флашка.

"Този бюджет ще се запомни с това, че ще се запазят данъците, заплатите и пенсиите. Растеж има през второто тримесечие, трябва да продължим така, трудно беше и ще бъде трудно, но ще има с 400 млн. лв. повече за здравеопазване и повече за инфраструктурни проекти и за социални разходи", отбеляза министър Дянков.

Много малко страни успяха да не увеличават данъци и да не намаляват пенсии и заплати, това, че България е една от тези три страни, показва колко сме добри, доби той.

Премиерът Бойко Борисов коментира бюджета така: "Ние полагаме неимоверни усилия, без да намаляваме пенсии и заплати и въпреки всичко намерихме пари да дадем 65 млн. на болниците, ЕС прие оня ден да бъде санкционирана държавата, която увеличи дефицита. Нека си изберем вариант - стабилна държава. И Евростат го отбелязва. Това са няколко месеца, които трябва да минат, да устискаме".

"65-те милиона, преведени днес за болниците са спестени от лихви от външния дълг и от плащания от Евросъюза, които са забавени и не се налага допълнителен дефицит за тази година", поясни по-рано Дянков.

Премиерът коментира още, че предложеният за здравен министър Стефан Константинов е стара негова кандидатура. От 10 месеца Борисов убеждавал кюстендилския гинеколог да заеме поста. До момента обаче той отказвал.