В Триград падна градушка с големина на орех. Няма данни за нанесени щети. Поройните дъждове от снощи нанесоха поражения в Плевенско - унищожени са посеви и зеленчуци, отнесени са част от улиците в селата.

Дворовете и улиците в Асеново са покрити с кал и тиня. Има наводнени къщи, унищожена е и реколтата на хората.

Оказва се, че тук това се случва за трети път през последните няколко години. И причината не е само в природните стихии, а в непочистения и тесен водосток в селото.

Кметът на селото признава, че каналът не е чистен от 2005 година. Проект за разширение на канала има от няколко години. Чака се обаче първо ремонтът на главен път Плевен - Никопол, който трябва да завърши до края на следващата година. Дотогава хората от Асеново могат само да се надяват да няма поройни дъждове.

Градушка удари реколтата в Стрелча

След като ниската изкупна цена удари розопроизводителите в Стрелча, днес ги удари и градушка. Възможно е загубите от реколтата да надхвърлят 50%, пресмята кметът на градчето, но не вярва, че държавата ще обезщети хората.

По това време на годината, още преди изгрев, почти цяла Стрелча излиза на розобер в масивите край градчето. Днес около 8.00 часа обаче небето притъмнява и силен вятър с градушка колкото грахово зърно прекъсва беритбата.

"Сега всичко ще боледува много време. И дали изобщо, няма да се съвземе както трябва, както разчитахме. Вече и 3.00 лева да го направят, то няма какво да берем", оплаква се Радка Николова.

Освен розовите масиви, са помлени и другите посеви. След бедствието, в кметството подготвят комисия, която да опише щетите и да ги изпрати в Министерския съвет.

"Аз не очаквам държавата да плати нещо, защото това в Стрелча може да се случи навсякъде в страната и по всяко време. И си говорим с колеги - ние просто нямаме култура на застраховането", коментира кметът на Стрелча Ильо Ильов.