Парламентарно разследване за 5 от имотите на лидера на ДПС Ахмед Доган искат от ДСБ и сезираха комисията за борба с корупцията. Според сините депутати има сигнали, че имотите са незаконни и за тях не се плащат данъци.

И депутати от „Коалиция за България" подкрепят предложението за разследване, но твърдят, че трябва да се проверят и имотите на бившия премиер Иван Костов.

Според ДСБ имотите на Доган в София - сараите в Бояна, в парк Росенец, община Бургас, в село Дръндар, както и спа-хотелът в община Девин и хотелът в Рибарица, са изключително скъпи и като сгради, и като обзавеждане, поддръжка и охрана и това буди съмнения дали са построени със законови средства и плащат ли се изобщо данъци за тях.

„Имайки предвид зачестилите сигнали за корупция по високите етажи на властта и вече знаменитите, обявени от самия Доган, обръчи от фирми около ДПС - ПГ на ДСБ настоява комисията за борба с корупцията да започне парламентарно разследване на всички органи, които са били длъжни да проверят законността на източниците на паричните средства за придобиване, ползване, издръжка и охрана на посочените имоти”, каза Светослав Малинов от ДСБ.

Сините депутати показаха сателитни снимки на имотите и настояват за изясняването на тяхната законност да се изслушат представители на сметната палата, ДАНС, финансово разузнаване, агенцията по приходите и общините, в които са построени. И според червени депутати от комисията за борба с корупцията има основание да се проверят имотите на Доган.

"Черно на бяло много от тези имоти се водят на трето лице и до колкото са разследвани до сега винаги се казва, че няма преки доказателства за притежаване на имотите. Аз бих подкрепил разследване и за имотите на Иван Костов, които също не отговарят на публичните му доходи", каза от своя страна Добромир Задгорски от левицата.

Според ДПС това са поредните клюки и хули към лидера им.

"Аз първо не знам имотите дали ги има изобщо г-н Доган, но съм чувал, че Атанасов и Костов имат достатъчно имоти, които да се разследват. Те са хора, които постоянно искат ДПС да са в оправдателна позиция, защото нищо положително не могат да покажат", каза Рамадан Аталай от ДПС.

Прокуратурата трябва да се заеме с имотите на Доган след парламентарно разследване, категорични са от ДСБ.