Намерени са черните кутии на катастрофиралия край Ярославъл самолет „Як-42”. 43 души загинаха при катастрофата на пътническия самолет край Ярославл. В самолета пътували играчите на хокейния отбор Локомотив (Ярославл), оцелели са един от членовете на екипажа и един от играчите. Едното записващо устройство е открито в стърчаща над водата част от фюзелажа на самолета. Другата кутия е намерена непосредствено под водата.

Основни версии за катастрофата - пилотска грешка или повреда в двигателя

Екипажът на самолета "Як-42” не е съобщил на авиодиспечерите за каквито и да било технически проблеми, предаде Интерфакс, позовавайки се на източник от разследването. Според него последните думи на пилота към диспечерите са били с искане на разрешение за излитане. До момента на катастрофата екипажът на самолета не се е опитал да се свърже с диспечерите.

В същото време беше съобщено, че приоритетната версия за катастрофата е повреда на един от двигателите или непрофесионални действия на пилотите, които въпреки възникналите проблеми са се опитали да вдигнат самолета във въздуха. Все още не е ясно защо пилотите до последния момент са се опитвали да вдигнат самолета, а не са решили да извършат аварийно спиране, посочи източникът.

Самолетът "Як-42” е излязъл от пистата и е изминал около 400 м по тревата

По затревената площ има следи само от задните колела, което означава, че пилотите са продължавали с опитите да вдигнат машината във въздуха.

Руският президент Дмитрий Медведев е наредил на Министерството на транспорта и на специализираните агенции да обърнат особено голямо внимание на подготовката на летателния персонал в гражданската авиация

Състоянието на двамата оцелели остава тежко

Хокеистът Александър Галимов и пилотът Александър Сизов ще бъдат изпратени за лечение в Москва. В момента те са в реанимацията на болницата в Ярославл.