Народното събрание отхвърли предложението на парламентарната комисия за контрол на ДАНС да бъде увеличен бюджетът на агенцията с 12 390 000 лева за изплащане на обезщетения на съкратени служители. Това стана при гласуването на разпределението на средствата в държавния бюджет по ведомства.

При поисканото прегласуване членът на комисията Иван Костов отбеляза, че в началото на 90-те години на миналия век по подобен начин, без обезщетения, са били освободени хора от службите, които са "минали от другата страна" и реално са създали организираната престъпност. Депутатите приеха предложението на вносителя, средствата за ДАНС да бъдат 77 200 000 лева, което е намаление от гласуваните в края на миналата година средства с 19 335 000 лева.

Ако искаме ДАНС да работи нормално, бюджетът й трябва да бъде 96 млн. лева, като специално трябва да бъде записано, че 12 млн. лева са за изплащане на обезщетения на освободените служители, посочи бившият министър на вътрешните работи Румен Петков.

Чрез преструктуриране на разходите в централния бюджет с 26 млн. лева се завишават средствата за лекарства в бюджета на Министерството на здравеопазването, а с 3 млн. лева – трансферът за НЗОК. Отделят се допълнителни 346 000 лева за Техническия университет в София. С 500 000 лева се повишават средствата за вероизповеданията в бюджета на Министерския съвет.

Предложението на правителството беше средствата за вероизповеданията да бъдат намалени от три милиона лева на 2 400 000 лева. При крайното гласуване депутатите решиха субсидията за вероизповеданията да стане 2.9 млн лева.