Държавата призна, че никой не следи какво има в млечните продукти, които ядем.  Заради липса на пари и инспектори, на практика няма контрол. Асоциацията на млекопреработвателите твърди, че голяма част от киселото мляко, което купуваме, съдържа растителна мазнина.

Без бактерията  лактобацилус булгарикус кисело мляко не може да има, по принцип. На практика обаче не е така.

Георги Георгиев е управител на фабрика и е в млечния бранш от няколко десетилетия. Според него с името кисело мляко са "закичени" много продукти, които са далеко от познатите технологии и стандарти за производство.

"Българинът обича да обърне кофичката и да каже – "Ей гледай какво хубаво кисело мляко” и това кара всичките производители да вкарват какво ли не, за да го втвърдяват - желатин, протеини”, заяви Георги Георгиев.

Защо обаче на пазара има продукти с име кисело мляко, които дори са на цена под себестойността на кофичката.

"Казвам ви го - принизен е контролът, да не кажа, че го няма”.

За миналата година били направени над 93 хиляди проверки, казват от държавния контрол, а днес признават:

"Пазара също проверяваме, но със всичките съкращения, ние нямаме инспектори да сме постоянно на пазара, затова производството е първото, което се проверява”, съобщи Мая Макавеева, началник отдел координация и контролна дейност, МЗХ.

А да се консумират качествени млечни продукти е здравословно. Това ни го припомни и самият здравен министър.

"Който пие всяка сутрин 8 литра прясно мляко, той дете ще стане яко”.