Без бактерията лактобацилус булгарикус кисело мляко не може да има, по принцип. На практика обаче не е така.
Георги Георгиев е управител на фабрика и е в млечния бранш от няколко десетилетия. Според него с името кисело мляко са "закичени" много продукти, които са далеко от познатите технологии и стандарти за производство.
"Българинът обича да обърне кофичката и да каже – "Ей гледай какво хубаво кисело мляко” и това кара всичките производители да вкарват какво ли не, за да го втвърдяват - желатин, протеини”, заяви Георги Георгиев.
Защо обаче на пазара има продукти с име кисело мляко, които дори са на цена под себестойността на кофичката.
"Казвам ви го - принизен е контролът, да не кажа, че го няма”.
За миналата година били направени над 93 хиляди проверки, казват от държавния контрол, а днес признават:
"Пазара също проверяваме, но със всичките съкращения, ние нямаме инспектори да сме постоянно на пазара, затова производството е първото, което се проверява”, съобщи Мая Макавеева, началник отдел координация и контролна дейност, МЗХ.
А да се консумират качествени млечни продукти е здравословно. Това ни го припомни и самият здравен министър.
"Който пие всяка сутрин 8 литра прясно мляко, той дете ще стане яко”.