Хиляди българи са плащали със здравето си за ремонти и нови дограми в системата на здравеопазването. Това показа доклад на Сметната палата от вчера.

Трудно е да се каже колко са пациентите, с чието здраве на практика са плащани ремонти и заплати, тъй като списъкът на чакащите се променя всеки ден, а и лекарствата, за които хората чакат, също са различни.

Но като имаме предвид, че всяка година около 30 000 души у нас се разболяват от рак, реално всеки, който не е могъл да започне веднага предписаното му лечение, е плащал със здравето си заплати и ремонти в здравния сектор.

Само за едно от лекарствата за рак на гърдата през 2009 година близо 60% от нуждаещите се са били принудени да чакат с месеци.

Историята на жена, която е чакала цялото лято на 2009 година за животоспасяващото си лекарство

Ще я наречем Мария. Не иска да показва лицето си, защото се притеснява, а и все още има риск да попадне в листата на чакащите. Предстоят й още терапии. Диагнозата рак на гърдата й е поставена през 2008 година. След курсовете на лъчелечение и химиотерапия са й предписали „херцептин”.

Казва, че без него вероятността да се върне ракът е голяма. Този медикамент е приет като средство, което дава надежда за окончателно излекуване.

Мария е чакала три месеца. В страх. Звъняла е в здравното министерство поне два пъти в седмицата.

„Независимо, че да приемем, че положението в страната наистина е трагично. Това не означава, че хората трябва да бъдат подлагани на такъв стрес и много хора въобще не са дочакали този „херцептин”. Аз съм убедена”, споделя жената.

Потвърждават го и пациентските организации, които водят дела срещу здравното министерство заради липсата медикаменти.

След излизането на доклада на Сметната палата от Министерството на здравеопазването казаха, че вече няма списъци на чакащите и сега хората могат да получават нужните си лекарства навреме.

Санкционирани държавни чиновници обаче няма да има

Защото няма реална злоупотреба с пари, а само пренасочване от едно перо към друго. А и подобни решения са вземали поне трима от министрите на здравеопазването досега - т.е. грешката явно е системна.

Най-много пари са пренасочени за други дейности през 2008 и 2009 година - по 18-19 милиона. Според министър Евгений Желев данните не са верни и онкоболните са лекувани адекватно - по думите му в рамките на финансовия ресурс.

„Те и сега онкоболните всички, които имат нужда, не получават. Те няма и как. За това трябват 500 - 600 милиона лева, за да се покрие голяма част. Такъв ресурс държавата няма. С това, което сме разполагали като финансов ресурс, с това, което сме планирали на базата на заявки от онкодиспансерите - да, имало е ритмични доставки и сме задоволявали по възможния начин нуждите на хората от тези медикаменти. А пари от техния бюджет, от тези средства не са отклонявани и не са за сметка на самите пациенти”, заяви бившият министър.

Докладът на сметната палата не посочва какво конкретно е било ремонтирано с такава спешност, за да измести като приоритет лечението на онкоболните, нито защо парите за заплати и осигуровки са се оказали недостатъчни и се е наложило да се вземат от другаде.