България настоява да стане член на Международната направляваща група за Косово. Засега в нея влизат 15 държави - първите, които признаха независимостта на бившата сръбска провинция. В момента разширяването на клуба от държави, които ще имат най-голямо влияние в Косово, е спряно. София обаче се надява, че това ще се промени.

"България е единствената държава член и на ЕС, и на НАТО, която е на практика фактически съседна на най-младата държава в света. От тази гледна точка повече от естествено е България да има своето място в така наречената Международна направляваща група и разбиране за това има", обясни министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

По време на визитата си в Косово Грънчарова постави българското искане на среща със специалния представител на ЕС в Прищина Питър Фейт. Според него България има много важно място, когато говорим за регионална сигурност на Западните Балкани.

Идеята страната ни да влезе в Международната група беше приета положително и от косовския премиер Хашим Тачи. "Опитът на България в присъединяването към евроатлантическите структури е много добър пример и се надяваме на добри съвети от вас, за да извървим и ние този път, колкото се може по-бързо", отбеляза той.

Международната направляваща група е определяна като политически борд за Косово, защото ще може да влияе върху политическите решения на Прищина чрез представителя на ЕС. Една от критиките на дясната опозиция, след като признахме независимостта на провинцията, беше, че актът е закъснял, защото е пропусната възможността да влезем в групата.