За щастие при инцидента няма жертви и пострадали. Младежът е блъснал паркирана на улицата кола. При проверка дрегерът е отчел, че 15-годишното момче е с 2.25 промила алкохол в кръвта.

Продължаваме да следим темата за абсолютно безконтролната употреба на алкохол от малолетни и непълнолетни. Как детските пиянски купони се случват посред бял ден в паркове, под носа на полицията, или късно вечер в дискотеки за възрастни?

Пламен е на 16. Учи в елитна гимназия. Признава, че пие от 4 години.

- Пламен: Навсякъде продават алкохол на непълнолетни.
- Купуваш си без проблем?
- Да, без проблем, какъвто и да е.
- Ходил ли си пиян на училище?
- На училище - не.
- Някой контролира ли това, че пиеш? Родителите ти знаят ли?
-..Да, знаят, виждали са ме пиян.

Признават, че все по-често виждат препили свои връстници - без паспорти, но с бутилки...

Сред тази идилия из парка броди пазител на реда. Протестира, че снимаме в охраняваната от нея територия.

Охранителят обясни, че не може да спре купона. И той наистина не спира. Няколко часа по-късно в дискотека за възрастни...липсват само възрастните.

По закон продажбата на алкохол и цигари на деца под 18 години е наказуема. Както и достъпът им в питейни заведения след 22.00 часа без придружител. Глоба до 300 лева грози и родител, оставил детето си без надзор след вечерния час. Но - законът е врата в полето...

"Погледнато реално, полицията може да констатира, че примерно в някоя дискотека се продава алкохол на деца или, че в някой магазин продават алкохол и цигари, въпреки че зад продавача има табела, че се забранява", обяснява главен инспектор Виолета Аланджийска и допълва, че полицията в случая не е главният орган, който трябва да раздава правосъдие.

Досега в София са издадени около 20 наказателни постановления на собственици на дискотеки и клубове, твърдят органите на реда. След обжалване в съда няма нито един санкциониран.

Няма и наказани родители. Според полицията, вината е в слабия закон за закрила на детето. От Държавната агенция обаче контрираха, че МВР е отговорно за контрола и налагането на санкции.  

Законът е адекватен и не следва да бъде променен, смятат от Агенцията за закрила на детето.
Полицията обаче трябва да влезе във функциите си на строг въдворител на реда.