Жители на Банско и строителни предприемачи наддаваха за традиционни великденски ястия и доказаха, че могат да инвестират не само в бетон, а и в бъдещето на деца с увреждания.

Ски-курортът Банско е известен и с вкусната си традиционна кухня. Най-популярното ястие, което присъства във всяка местна къща на Великден е Банската капама, приготвена от най- възрастната жена в дома.

За всеки Великден се приготвя заек- в различни разновидности и по различни, най-често тайни рецепти.

"Тайната е в многото подправки, бански, които има, ами много чесън, много лук, много всякакви подправки", обяснява майстор-готвачът Стефка Николова.

След оспорвана надпревара, банският шишлик надскочи 10 пъти цената си от 50 лева, а за капамата и заека бяха броени по няколко хиляди.

"Като имаме предвид наближаващия празник Разпятието на Христос и неговото Възкресение и като се има предвид, че всичко това е направено от любов, аз мисля, че и ние можем да направим поне малко днес за тези деца, от любов. Защото всеки си мисли така - след като не е в моята къща, няма проблем, но децата имат проблем и имат нужда от помощ", каза Ивайло Икономов.

Със събраните средства деца с тежки физически увреждания ще бъдат подложени на конна терапия, която да помогне на тялото и духа им.