Вито ди Бари е човекът, който ще промени облика на Милано за Expo 2015. Ръководената от него компания от 130 архитекти, инженери, дизайнери и мениджъри от цял свят, ще изгради виртуален свят в небето над Милано с помощта на "невидими" технологии съобщи БТА.

В продължение на няколко години компанията ще работи по 25 проекта на кметството на Милано, за да изгради някои от бъдещите чудеса на Световното изложение.

Един от първите проекти на фирмата на Ди Бари ще бъде свързан с реализирането на първия холографски парк в света. Използвайки различни машини, компанията ще изгради гигантски статуи във въздушното пространство на Милано. Те ще бъдат високи 30 метра и също толкова широки. По цвят и общ изглед ще бъдат абсолютно идентични с "физическите" статуи и ще могат да се
наблюдават както през деня, така и нощем. В действителност обаче ще бъдат направени от въздух.

Статуите ще бъдат посветени на видни италиански личности - като се започне от Леонардо да Винчи и се стигне до Джузепе Верди. Въздушните фигури ще висят над различни сгради, включително и над миланската Скала, над Галерията в центъра на града.

Другата атракция по време на Експо 2015 ще бъде т.нар. градски калейдоскоп. Настилката на цели зони в Милано ще бъде подменена със специално покритие, в което ще бъдат втъкнати сензори, превръщащи стъпките в звуци. По този начин ходещите по настилката хора на практика "ще свирят" с ходилата си мелодии на Вагнер в моменти на силно стълпотворение през деня.

В по-спокойните моменти или през нощта ще бъдат изпълнявани мелодии на Шопен. Вървейки по пътната настилка, минувачите ще произвеждат и електрическа енергия, с която ще се захранва уличното осветление.

Фасадите на сградите пък ще бъдат пребоядисани с продукти на нанотехнологиите. Те ще абсорбират смог и ще сменят цвета си в зависимост от метеорологичните условия - ще изглеждат по-размити при слънце и по-ярки при дъжд.

Всичките 30 милиона посетители, които се очакват на Експо-2015, ще разполагат с очила за "увеличаване на действителността". С тяхна помощ посетителите ще виждат и виртуални предмети в заобикалящата ги обстановка. По този начин например ще може да бъде видян как е изглеждал площадът "Дуомо" през 1906 г. или по време на тогавашното Световно изложение в
града.

С помощта на чудноватите очила посетителите ще могат да участват и в Milano social club и да четат виртуалните фрази, които всеки от участниците ще носи по свое желание. Така например ще могат да се "разпознаят" помежду си читателите на Джеймс Джойс, главните редактори на вестници, жителите на
определена страна, присъстващи на Изложението и др "Това е авангарден метод за изграждането на нов тип отношения между хората", казва Вито Ди Бари.

Ди Бари е завършил класическа литература в Университета на Бари и е специализирал в Калифорния и в Световния институт за дигитална комуникация в Париж. Той преподава проектиране и управление на иновативни системи в Политехническия институт на Милано и корпоративен имидж в Университета "Бокони".