Силно, запомнящо се послание от страна на държавния глава може да голяма степен да
измие срама от политическата класа, да върне доверието към партиите и институциите. За целта обаче Георги Първанов трябва високо и ясно да посочи кой къде е сгрешил и кой за какво носи отговорност.
*   *   *

"Деградиращата подкрепа", е коментар в "Дневник". Социологът Антоний Гълъбов е категоричен, че ДПС продължава да бъде най- ефективният корпоративен субект в управляващото мнозинство. Независимо дали във властта или в опозиция, движението винаги е разширявало влиянието и значението си чрез слабостта на временния си коалиционен партньор. Деградиращата подкрепа, която за пореден път ДПС оказа на БСП, ще задълбочи напрежението в лявото политическо пространство и допълнително ще отслаби позициите на Сергей Станишев. Сравнително бързото и решително обособяване на едно неокомунистическо крило, което би освободило пространство за развитие на социалдемократическа политика, ще промени геометрията на политическото пространство. Но поне засега ДПС се подготвя за участие в следващото
управление и ще направи всичко възможно да гарантира политическия ефект от деградиращата си подкрепа спрямо временните си коалиционни партньори.
*   *   *

"Царят май ни смени чипа", е озаглавен коментарът в "Сега". В момента царят не просто се мъчи да надхитри "партньорите" при последното раздаване на властта, ами е отправил взор и по-далеч - следващата власт. В последните месеци царската партия започна да върти всякакви лупинги само и само да си върне стария имидж на "алтернатива" на БСП. Изборите са само след година, НДСВ на всяка цена трябва да покаже колко различна и далечна е от социалистите, че даже да се окаже, че насила е държана в коалицията.
*   *   *

"Обвинител номер едно и депутати ще командироват прокурори", информира "Новинар". Да се въведе мобилност на прокурорите и съдиите - за това са разговаряли вчера главният прокурор Борис Велчев и двете ръководителки на Единна народна партия Елеонора Николова и Мария Капон. Според Николова целта е да се разкъса връзката между обвинителите и престъпните структури, особено когато става дума за по-малките населени места. Мобилността на прокурорите ще е свързана с тяхното професионално израстване.

"Прокуратурата се нуждае от подкрепа и доверие", е позицията на Елеонора Николова. В интервю за "Монитор" тя отбелязва: "Досега прокуратурата не е давала индикации за особено самочувствие и за това, че се е пречистила. По-добре е да им дадем доверие в аванс, че прокурорите могат да си свършат
работата, отколкото да заявим, че и прокурорите не стават. Ние искаме да ги окуражим и да им кажем, че в Народното събрание има депутати във всички политически сили, които биха застанали на тяхна страна и биха инициирали много бързо промяна на отделни текстове в законите, които да им позволят да работят ефективно."
*   *   *

"Нова формула повишава пенсиите от догодина", пише на първа страница "Сега". Всички пенсии ще бъдат преизчислени по нова формула следващата година. "Ще се промени коефициентът, който се полага за всяка година трудов стаж към пенсията. Сега той е 1, обсъждат се варианти да се увеличи на 1.05 до 1.2%", обясни пред вестника депутатът от БСП Донка Михайлова. Така всяка година стаж ще носи повече тежест при изчисляването на пенсиите.
*   *   *

"Чиновникът - храненият човек на държавата", е анализът в "24 часа". Припомня се, че съветът на тройната коалиция излезе с идеята държавните чиновници да не получават възнаграждения за участие в управителни съвети на държавни фирми. Според автора най-абсурдното е, че никой от хората, които участват в схемите за допълнително заплащане, не вижда в тях нищо нередно. Удивително е как висши държавни чиновници обясняват, че получаването на пари по програми от ЕС в никакъв случай не влиза в конфликт на интереси с техните служебни задължения. Това не просто звучи невероятно, то е признак за дълбочината, до която е прогнило мисленето ни за държавата. И самата идея за държавност. Тя се приема като дойна крава, която, колкото и да е изпосталяла, може да пусне някой и друг лев.

"Над 150 млн. евро за туризма от май", съобщава "Класа". Още през май общините могат да започнат усвояването на над 150 млн. евро от оперативната програма "Регионално развитие" за проекти, свързани с развитието на туризма. Те са предназначени за подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура, обяви вчера на конференция "Пари за инфраструктура и туризъм" министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов. В приоритета "Устойчиво развитие на туризма" по оперативната програма са предвидени 218 млн. евро.