Концертът, под диригентството на Никола Близнаков, е довечера в зала "България". Известният български диригент Никола Близнаков живее в Швейцария от 40 години. Той избира произведението "Матеос пасион" по Бах, заради специалното значение, което то има за него. В Кьолн, където диригентът учи, всяка година на Разпети петък е поставяна точно тази симфония.

Тази творба не е поставяна в България от 15 години. В концерта участват солисти от Германия, детско-юношеската формация "Канон" и националния филхармоничен хор "Обретенов" с диригент Люба Пешева.

"Това произведение е едно от най-ярките творения и не е нужно да бъде анализирано. То само по себе си говори. И е конкретно адресирано към страстите Христови. Изпълнява се в Страстната седмица преди Великден", обяснява Люба Пешева.

Никола Близнаков е роден в семейство на музиканти. Завършва специалност пиано в Консерваторията в София. Следва в Швейцария и Германия. През 1970 г. основава Триерския симфоничен оркестър и хор, с които прави многобройни концерти и опери в Европа.