Екип на bTV надникна в една от залите за репетиции на Националния балет. Малката репетиционна на третия етаж в сградата на Националната опера е изпълнена с вълнение. Танцьори и хореографи бързат броени дни преди премиерата на едно произведенията символи в балета - „Лешникотрошачката" от руския композитор Пьотр Илич Чайковски.

Освен "Лешникотрошачката", "Силфида", "Дон Кихот" и "Зорба Гъркът", трупата на Националния балет подготвя и един от образците на класическото танцово изкуство.

"Лебедово езеро е едно от любимите произведения на зрителите, пък и не само на зрителите - всяко едно дете първо размахва ръце и се оприличава на птица", казва ръководителят на Националния балет Бисер Деянов.

Освен като една от най-популярните балетни постановки, „Лебедово езеро" е известна и с една от най-тежките роли на балетната сцена - тази на Одета - Одилия. Специалисти я наричат "балетен Рубикон", защото изисква пресъздаване на два напълно противоположни образа. Одета - Одилия е една партия може би връхна за една балерина, която иска да бъде прима балерина.

Тази година артисти и почитатели на танцовото изкуство отбелязват осемдесет годишнината на българския балет. Специална програма е подготвяна с цената на дълги репетиции, отдаденост и дори болка.

"Също имаме идеята, която не е от сега, а от доста години. Да поканим всичките българи, които танцуват из цял свят на един концерт - спектакъл. Мисля, че това ще бъде едно грандиозно зрелище", каза Деянов.

Без значение от споровете колко елитарно изкуство е, балетът е наричан „движение през пространството във времето". Тази събота и неделя танцьорите ще пренесат малки и големи в танцовите приказки "Зорба Гъркът" и "Лешникотрошачката", част от детската културна програма в афиша на националния балет.