15-годишният син на Гълъбин Боевски насочи газов пистолет към съученици и самонарани себе си с оръжието, малко преди първия час тази сутрин. Пол Боевски има повърхностна огнестрелна рана и вече е изписан от болница.

Първоначално Пол разпространи лъжлива версия, според която стрелбата е предизвикана от негови съученици - близнаци. Свидетели на инцидента са категорични, че Пол Боевски е стрелял със своето оръжие, което носи в училище не за първи път. Бащата на провинилия се, който е олимпийски шампион по вдигане на тежести, а сега и общински съветник от ГЕРБ, призова за затягане на охраната в училищата.

"Стреляха по мен с пистолет и това е", каза Пол Боевски.

Баща му обясни, че Пол е едно от контролираните деца - от училище отива на тренировка, от тренировка се прибира в къщи.

"Сутринта явно не беше на кеф и каза - аз ще играя на руска рулетка. И започна да стреля първо по едно момиче, обаче не гръмна. Три пъти не стана. Четвъртият път уцели себе си”, разказва Сара, приятелка на Пол.

"Две момчета от класа ми го извадиха, играха си, насочиха го към мене и гръмна", обясняваше Боевски-младши.

"Разочарова ме това, че натопи хора, които нямат никаква вина", коментира Сара.

"Пак леко се размина, защото можеше да убие нашата съученичка, в която се прицели. Добре че не гръмна. Той не, че не я харесва, той така се бъзика, мисли, че си прави шега. Той и в клас си вади пистолета срещу госпожата, когато тя е с гръб", казва Ана Мария.

- Целият клас какво прави в този момент?
"Никой не може да каже нищо. От къде да знаем, че няма да се обърне и да стрелне срещу някой".

"Нека го докажат всичко това", каза Пол Боевски.

"За първи път знаем, че е имал оръжие. Това е първият случай", заяви помощник-директорът на 18-то училище Андрияна Шондева.

"Това, което ми казвате в момента е невероятен шок", заяви Гълъбин Боевски.

"Той тероризира, включително и мен, като ми пречи да си върша работата. Опонира ми. Не ме е обиждал, но говори в час и винаги му правя забележка", обяснява помощник-директорката.

"В къщи се държи прилично. С треньора му бях преди три дни, в отбора се държи също добре. Мога да ви покажа тетрадката, с която водя кореспонденции с неговата класна, в която тя всеки ден пише нямам забележки. Ако е имало нещо такова и не са ме потърсили, или са много безотговорни, или не знаят къде се намират", обяснява бащата на Пол.

"В тетрадката тя е вписвала за неговата работа в часовете по френски, но относно дисциплината му не е отразявала", каза директорката.

Както в повечето училища, и в 18-то, където учи Пол Боевски, охраната няма задължение да преглежда багажа на учениците. Гълъбин Боевски и ръководството на училището са на едно мнение, че мерките трябва да бъдат затегнати. Вероятно наказанието на Пол Боевски ще бъде преместване в друго училище.

По случая с внесения газов пистолет в столично училище днес тече проверка и учениците трябва да знаят, че за тежко нарушение, като днешния инцидент, наказанията ще са безкомпромисни. Това заяви в кулоарите на парламента министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.

А за внасянето на газов пистолет в училище какви мерки трябва да бъдат взети?

"Какви мерки - да сложим скенер на всяко училище ли, нека бъдем реалисти. Разбира се, че е тревожно - не навсякъде може да имаме сигурност като в парламента, в никое училище в света няма такива мерки. Тук целият въпрос е в това, че децата трябва да бъдат убедени, че има ясна ценностна система в училището - кое може и кое не може, и на второ място да знаят,че винаги като има нарушение ще има наказание", каза още министърът.

Инциденти с внасяне на оръжия в училище е имало и преди, и никакви обещани мерки за повече сигурност, като че ли не вършат работа. Да си припомним един такъв случай.

В столичното 29 училище преди малко повече от година имаше сходен на днешния инцидент. Тогава 16- годишно момче нападна свой връстник до двора на училището с метален бокс.

Днес в училището охраната е засилена. Вече има видеонаблюдение. Директорката е нова и казва, че според нея от особено значение е какъв охранител ще си избере училището.

"Ако охранителят е отговорен човек, ако познава учениците, ако изпълнява съвестно задълженията си и усеща къде назрява проблем, ако знае кой ученик как би реагирал в дадена ситуация и сигнализира веднага за това, рискът се намалява многократно", казва Катя Кючукова, директор на 29-то СОУ.

Дейността на училищната охрана се регламентира от закона за частните охранители. Всъщност те имат задължението единствено да осигуряват пропускателен режим в училище, като записват данните на външните лица.

Охраната има право да носи само палка за самозащита. В случай на бой или друг инцидент има задължение да повика полиция и да се обади на дежурна оперативна група от същата фирма. Охранителите от тази група имат право да носят и друго оръжие. Училищната охрана обаче няма право да претърсва децата.

"Един нож, един малък пистолет винаги може да бъде поставен до тялото и след като нямаме това задължение, не можем да имаме сигурност по контрола по внасяне на оръжие. Това може да стане само с внедряването на специална техника", заяви Николай Вакарелов, от дирекция "Охранители", към Егида-София.

Такава техника са скенерите за метал на летищата. Това обаче е твърде скъпо. Засега Столичната община предвижда охраната да се комбинира с видеонаблюдение.