Софийският военен съд разсекрети делото за смъртта на Ангел Димитров, известен като Чората. Подсъдими за убийството на Чората са петима полицаи от Благоевград, а процесът започна отначало.

Преди пет месеца петимата полицаи получиха на тази инстанция общо 91 години затвор за умишленото убийство на Ангел Димитров - Чората. Това обаче вече е минало и присъдите не са валидни, тъй като делото започна отначало. То беше върнато на първа инстанция от Военноапелативния съд за ново разглеждане с мотива, че съдията е бил предубеден. Връщането означава, че всички свидетели, вещи лица и експертизи ще бъдат разпитани и изслушани на ново.

Подсъдимите отказаха коментар. Защитата им поиска съдът да върне заради пропуски делото още по надолу - на прокуратурата, но това искане беше отхвърлено. Като мотив за искането си адвокатите на Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски посочиха, че прокуратурата трябва да конкретизира обвиненията на всеки от петимата полицаи. Военните магистрати обаче приеха искането за неоснователно, тъй като обвинителният акт не е променян от първото разглеждане на процеса, по време което не е правено подобно искане.

Военните съдии решиха за разлика от предишния път процесът да бъде открит. Така всички ще могат да чуят показанията на свидетелите и експертите. Скрити обаче ще останат обясненията на трима от подсъдимите полицаи, тъй като те заявиха, че ще говорят за секретна служебна информация.

Съдът изслуша заключенията на химическата експертиза, назначена по делото. Според вещите лица в организъма на починалия Димитров е имало остатъчно количество кокаин, но то не е голямо и не може да се възприеме, че е взимал наркотика редовно и в момента на задържането му е бил под неговото въздействие.

Майката на убития Ангел Димитров - Чората - Адриана Димитрова определи пред журналисти решението за ново разглеждане на делото като "игра". По думите й  целта е процесът да се разтакава възможно най-дълго, защото "обвиняемите имат интерес". Тя сподели, че очаква присъдите да бъдат сериозно занижени или направо оправдателни.

Следващото заседание по делото е утре, като то ще продължи и през първите три дни на следващата седмица.

Ангел Димитров - Чората почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград, по време на задържането му от полицаи в рамките на специализираната операция "Респект". Първоначално от местната полиция, както и от ръководството на МВР твърдяха, че Чората е починал от инфаркт. След медийни публикации, в които бяха цитирани и свидетели на инцидента, беше направена повторна медицинска експертиза, която доказа, че Димитров е починал от удари по тила и главата.

Обвинителният акт бе върнат за прецизиране и в него бе записано "предумишлено убийство", по указание на първоинстанционния съд. Именно това указание обаче стана причина за отмяната на постановените от Софийския военноокръжен съд присъди.