Главата на Римокатолическата църква пристигна снощи на шестдневно официално посещение в САЩ, което включва негова реч пред ООН, среща с президента Джордж Буш в Белия дом, обръщение към американските епископи и отслужване на литургии на открито.

Ройтерс отбелязва, че като рядка проява на уважение Джордж Буш лично посрещна на военновъздушната база "Андрюс" край Вашингтон родения в Германия римокатолически първосвещеник. Буш бе придружаван от съпругата си Лора и дъщеря си Джина. Сред посрещачите бяха и римокатолически прелати от САЩ.

По време на полета си от Рим папата каза, че църквата е твърдо решена да не допуска педофили до свещенически постове. По думите му ще бъде сторено всичко възможно да бъдат проверявани кандидатите за свещеници, за да бъдат приемани "само правилни хора". По-добре е да имаме добри свещеници, отколкото да имаме много свещеници, каза Бенедикт XVI.

Ройтерс припомня, че започналите през 2002 г. скандали с католически свещеници, уличени в педофилия, принуди римокатолическите диоцези да изплатят обезщетения с общ размер над два милиарда долара.

По време на това свое първо посещение в САЩ папата ще отправи молитви на мястото на рухналите кули близнаци в Ню Йорк и ще отслужи литургии на бейсболни стадиони в Ню Йорк и във Вашингтон. Говорителката на Белия дом Дейна Перино каза, че на срещата си днес в Белия дом Джордж Буш и Бенедикт XVI вероятно ще обсъдят "споделяните от тях ценности за човешките права и важността на борбата с екстремизма и проповядването на религиозна толерантност".