Повишаването на цените на хранителните продукти ще има ужасяващи последствия за цялата планета. Това предупреждение отправи генералният директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан след края на първия ден от пролетните сесии на МВФ и на Световната банка във Вашингтон.

Според Строс-Кан ако повишението на цените на хранителните продукти продължи със същото темпо, това ще причини гладната смърт на стотици хиляди души по света и ще унищожи напълно напредъка, постигнат от бедните страни в последните 5-10 години.

През последните месеци покачването на цените на хранителните продукти предизвика социални вълнения в редица държави. В Хаити тези вълнения доведоха вчера до падането на кабинета, до 5 жертви и до 200 ранени.

Правителствата на много страни в процес на развитие бяха принудени да повишат субсидиите за стоките от първа необходимост и за горивата, или пък да намалят износа на селскостопанска продукция /в Тайланд например/, за да на намалят ефекта на инфлационната криза.

След първото заседание от пролетната си сесия МВФ обяви, че наблюдаваната сега икономическа криза е от глобално естество. В декларация по въпроса на Международния валутен и финансов комитет, който е политическият орган на МВФ, не се споменава нищо за отговорността на САЩ в зараждането на кризата.
Документът само призовава правителствата да внимават с инфлацията, докато се опитват да се справят с глобалната финансова криза.

На пролетната си сесия политическата инстанция на МВФ одобри реформи на институцията, предаде Франс прес. Реформите касаят квотите и разпределението на гласовете. Те бяха подкрепени от 24-те министри на финансите, влизащи в състава на Международния валутен и финансов комитет, които присъстваха на пролетната сесия на МВФ във Вашингтон, допълва ДПА.

Реформите ще предоставят на развиващите се страни по-голямо влияние в МВФ, въпреки че развитите страни ще запазят традиционно голямото си влияние.

През първия ден от пролетните сесии стана също така ясно, че СБ ще отпусне над 80 милиона долара за палестинската автономия. Средствата ще бъдат предоставени на палестинските власти до края на април в рамките на план за реформа и развитие на палестинските територии.