Това съобщиха пред bTV от Генералния щаб. Продажбата ще стане на открит търг, на който вече са заявили участие музеи и частни колекции от целия свят.

Изваждането на германската бронетанкова техника, станала известна в България като "Майбах", започна през февруари. Тази седмицата операцията по нейното спасяване приключи. По документи на военните България разполага със 75 машини, които са в различно състояние.

"След като бъдат съсредоточени в Ямбол ще се направи оглед. Tези, които са най-подходящи за музея в България да бъдат осигурени за тях", каза бригаден генерал Бойко Рабаджийски.

Най-ценната машина, която трябва да отпътува към българския военноисторически музей е Ягпанцер 4 Л48 и в света са запазени само още 5 подобни.

Германските машини са закопани по отбранителната линия на България. Военните са решили да запазят и част от линията като историческа ценност, подобно на Франция и Норвегия.

Естествено цялата линия 150-200 километра просто е невъзможно да се запази като мемориаелен комплекс, макар, че е интересна като фортификационни съоръжения, каза бригаден генерал Бойко Рабаджийски.