Мога да заявя, че парламентът взе решение да се саморазпусне, каза председателят на законодателния орган Любиша Георгиевски, след като 70 от общо 120-имата македонски депутати гласуваха за тази мярка.

Rешениетo открива пътя за предсрочни избори след месеците на политически застой и отхвърлянето на кандидатурата на страната за членство в НАТО заради спора й с Гърция, отбелязва Ройтерс.

Раздираната от вътрешни конфликти управляваща коалиция подкрепи разпускането на парламента. Най-голямата опозиционна партия - социалдемократите, обаче се обявиха против тази мярка с мотива, че тя ще остави Македония във вредно неопределено положение.

Парламентът се саморазпусна по-малко от две години след формирането на правителството на премиера Никола Груевски. През последните месеци мултиетническият кабинет на Груевски стана арена на спорове за реформите и правата на голямото албанско малцинство. Решаващият удар върху правителството бе нанесен в началото на този месец, когато Гърция блокира отправянето на покана към Македония да се присъедини към НАТО заради спора между двете страни за името на бившата югославска република.

Предсрочните избори трябва да бъдат произведени до два месеца. Според високопоставен правителствен служител, пожелал да запази анонимност, изборите най-вероятно ще бъдат насрочени за между 1 и 8 юни.

Ройтерс отбелязва, че разпускането на парламента възвестява нов период на политическа несигурност в Македония.