Резервни части за изтребители Ф-14, бронежилетки, противогази и очила за нощно виждане - всичко може да се купи в Интернет, където се предлагат най-различни стоки с двойно предназначение. Това сочи доклад на Сметната палата на САЩ, публикуван в четвъртък.

Следователите на това ведомство към Конгреса извършили през последните месеци разследване, като се представяли за обикновени купувачи. Така открили на сайтове от рода на eBay и Craigslist многобройни "колекционери" на военна техника и материали, много от които с чуждестранен произход.

В повечето случаи предлаганото оборудване било откраднато от армейски поделения или от правителствени служби.

Американските разследващи наддавали например на сайта eBay за две антени за Ф-14, прочутия изтребител на американската морска авиация, "звезда" от филма "Топ Гън". Моделът е почти на 40 години, но още е на въоръжение в Иран - единствен вносител на такива самолети.

Части за Ф-14 много се търсели в Иран, но запитвания отправяли и клиенти от България, Хонконг и Русия, сочи докладът.

Освен това на eBay и Craigslist се продавала бойна униформа със съответните аксесоари, с която някой терорист би могъл да мине за американски военен. Както сториха например през януари иракски бунтовници, за да извършат атентат в Кербала, припомня агенцията.

Продавачът уточнил, че униформата била купена на битпазар край военна база на САЩ в Северна Каролина. Фактически била крадена.

Хората на Сметната палата, "внедрени" в мрежовата оръжейна търговия, успели да си набавят също бронежилетки, използвани от армията на САЩ в Ирак и Афганистан, каски от кевлар, усъвършенствани очила за нощно виждане, материали за производство на химически и биологически оръжия - отново крадени.

Не става дума за изчерпателно проучване, а просто за повърхностен поглед, за да се покаже колко е лесно да се набавят чрез Интернет стоки и материали с двойно предназначение, които може да бъдат използвани срещу самите американски сили, посочва Сметната палата на САЩ в доклада си.

Представителите й успели да разпитат някои от купувачите и съобщили за тях на властите, добавя БТА.