На места превалява слаб дъжд. Движете се с намалена скорост, с включени фарове, въздържайте се от изпреварвания - съветват от "Пътна полиция".

Движението е насочено по обиколен маршрут през Радовци. Заради пропаднала подпорна стена и свличане на скална маса е затворен пътят Михалково-Чуруково в Смолянско. Заради намалена товароносимост и образуване на коловози е забранено преминаване на камиони с тегло над 20 тона и товарни автомобили с ремаркета по пътя Гоце Делчев - Доспат. Обиколният маршрут за тези автомобили е през Якоруда и Велинград.

Има пропадане на най-лявата лента на магистрала "Хемус", на платното за посока София, между 7-ми и 9-ти километър в местността Елешница. В този участък пътуващите към столицата ползват 2 ленти от платното, поставена е сигнализация. На магистрала "Хемус" в Софийско има двупосочно движение в едно платно между 30 - 33 км в участъка между тунелите "Топли дол" и "Ечемишка", включително в тунел "Топли дол", където изпреварването е забранено и скоростта е ограничена.

Затворено е платното за посока София, движението е двупосочно в платното за Варна. Ремонтират се 4 участъка със свлачища на пътя София – Самоков, между Кокаляне и разклона за Долни окол. Платното е стеснено, поставена е сигнализация. Заради свлачище има пропадане на платното с денивелация 1 метър на пътя Мизия - Оряхово /по направлението за Ферибот "Оряхово"/, където е интензивно движението на тежкотоварни автомобили/. Скоростта е ограничена до 20 км/ч. В Перник се ремонтира пътят София - Кюстендил. Движението в три участъка е двупосочно в едно платно, при забрана за изпреварване и ограничение на скоростта. За да избегнете участъците с бавно движещи се колони в столицата, ползвайте обиколни, по-слабо натоварени маршрути.

Поради пропаднала подпорна стена в Смолянско е затворен за автомобили тегло над 3,5 тона пътят Михалково - Чуруково. В Софийска област в ремонт без отклоняване на движението са участъци от пътищата София - Самоков; София – Бистрица – Железница - Ярема - Самоков и Костенец - Самоков - София. На места платното е стеснено, с ограничение на скоростта. Заради вълнообразни неравности на настилката намалете скоростта на магистрала "Тракия" /между пътните възли за Велинград и Пазарджик и между разклоните за Смолян и Карлово до Пловдив. Препоръчителната скорост в тези участъци е под 100 км/ч.

В Пловдивско заради повреден мост е затворен участъкът Стряма - Калековец - част от прекия път между магистрала "Тракия" и гр. Раковски. Заобикаля се през с. Шишманци. Забранено е за товарни автомобили с тегло над 10 тона по маршрута между Видин и Монтана през Димово, Костичовци, Воднянци, Дреновец, Брусарци. Те трябва да преминават през Ружинци.

Затворени са Твърдишки проход, Златица - Етрополе, Арабаконак, Рибарица - Шипково, Челопек - връх Околчица, Шипка - вр. Бузлуджа.

Заради свлачища са затворени: участък от пътя Етрополе - Тетевен между с. Ямна и Черни вит /заобикаля се през Джурово и магистрала "Хемус"/; Чибаовци - Свидня /обход - през Бучин проход/.

Големи неравности и дупки има по пътя София - Перник през Суходол, Голямо и Мало бучино. В ремонт е пътят Перник - Радомир. При 70-ти километър. Движението е двупосочно в платното за посока Радомир, при забрана за изпреварване и ограничение на скоростта. Намалете значително скоростта в населените места, и под максимално разрешената, заради опасност от блъскане на пешеходци. Не изпреварвайте, ако нямате достатъчно добра видимост напред; всички в автомобила са длъжни да поставят коланите! - предупреждават от "Пътна полиция".

Един загинал и 17 ранени при катастрофи през изминалото денонощие

През изминалото денонощие в страната са станали 16 тежки пътни катастрофи, загинал е един човек в столицата и са ранени 17 души. В София са ранени двама души, станали са 149 леки пътни злополуки с материални щети.

В София на бул. "Брюксел", около 21.30 часа, лек автомобил "Рено" е блъснал пешеходец, на 34 години, който е починал. Предполагаемите причини са несъобразена скорост на шофьора при движение на фарове и неправилно движение на пострадалия. "Пътна полиция" предупреждава родителите да бъдат бдителни и не допускат управление на автомобили и мотоциклети от неправоспособни.