Попитана за скандала около МВР тя отговаря, че въпросът е има ли нужда от политическа смяна в управлението или е достатъчна само кадрова смяна. Въпросът не е дали има нужда от смени, очевидно проблемите са толкова големи в системата на МВР, че не могат да се решат палиативно, посочва Бъчварова.

***

"Енергийната ни мафия може да опита преврат", предупреждава в интервю за "24 часа" консултантът Стефан Гамизов. Това е и челното заглавие на вестника. След 2006 г. премиерът Сергей Станишев предприе непублична кампания за възстановяване на суверинитета на българската държава върху енергийния сектор и е абсолютно възможно това да му струва главата като премиер, заявява Гамизов. Поддържам мнението си, че в енергийния сектор съществува отлично изградена пирамидална криминална структура, до лятото на 2006 г., казва той.

***

"На кой му пука за вота, когато стрелят", коментира пред "Стандарт" председателят на партия ЛИДЕР Кънчо Филипов. Проблемът, който се обсъжда в парламента, не е на дневния ред на обществото, посочва Филипов. На въпрос за убийството на шефа на енергийната компания "Атоменергоремонт" Борислав Георгиев той отговаря, че няма основание дори да предположи, че убийството е свързано с работата на Георгиев. Нямаме основание да смятаме, че у нас има енергийна мафия, нашият бизнес е ясен и законен, посочва Филипов.

***

"Преценяваме нашето присъствие в Кабул", посочва пред "24 часа" министърът на отбраната Веселин Близнаков. Политиката на НАТО в Афганистан бе една от най-дискутираните в Букурещ, да, нужни са ни повече войници за там, новото обаче е идеята да се засили гражданският елемент на сътрудничество, отбелязва Близнаков.

***

От първа страница "Сега" съобщава за първа ефективна присъда на личен лекар у нас, осъден на 1 г. затвор заради отчетени фиктивни прегледи.

***

"Заради нарушения може да повторим търгове по програма "Транспорт", казва пред "Дневник" транспортният министър Петър Мутафчиев. След като двама служители на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" бяха заловени при получаване на подкуп, разпоредих проверки на търговете за връзката на пътна отсечка между автомагистрала "Хемус" и Околовръстния път на София и отсечката Кърджали-Подкова, посочва той. Мутафчиев коментира още, че сегашният начин на управление на пътния фонд от три министерства е бил подготвен, за да се засили контролът върху дейността му при усвояване на средствата по оперативните програми "Транспорт" и "Регионално развитие". Трябва да има още по-ясно очертани отговорности и следващата стъпка е фондът да премине към едно министерство, отбелязва Мутафчиев.

***

"Да забраняваме бизнес със закон? Абсурдно!", разсъждава пред "24 часа" финансистът Емил Хърсев. По какво безмитните търговци са по-различни от тези, които продават сандвичи и вестници на границата, пита той. "Класа" информира, че безмитните оператори имат възможност да запазят бизнеса си. Днес парламентарната бюджетна комисия ще обсъди предложен от депутати от БСП законопроект безмитните магазини да продължат да оперират, но с променен статут.

***

Нови суперзащитени бандероли ще заменят сегашните от 1 януари 2009 г., научил "24 часа". Обсъждал се вариант да се въведат капсул-бандероли, тъй като подправянето им е скъпо и поради това безсмислено.

***

"Финансовата криза тепърва ще се проявява в реалния сектор", казва пред "Класа" Димитър Костов, подуправител на БНБ. Българската икономика е гъвкава, а това дава възможност на фирмите не само да се предпазят, но и да извлекат ползи, коментира още той.

***

"Първанов втвърди тона към ЕС", пише "Сега". Според изданието България чрез президента Георги Първанов е поискала да бъде сменен контролният механизъм, прилаган към нея. На лекция по повод 10-годишнината на Българското дипломатическо дружество държавният глава заяви, че този механизъм ще бъде излишен след влизането в действие на Лисабонския договор догодина, допълва "Сега".