Министър Румен Петков обяви, че ще съди за клевета немския журналист Юрген Рот и българина Михаил Михайлов. Причината - в публикации в пресата у нас и в чужбина двамата са уронили престижа на Петков, като са изнесли неверни данни за него.

В статията си за министър Румен Петков използвах информация от служители на българското министерство на вътрешните работи, които са много високо в йерархията. Това заяви пред bTV германският разследващ журналист Юрген Рот.

Разследването, озаглавено "Вътрешния министър и неговите странни игри" е част от новата книга на Юрген Рот, посветена на организираната престъпност на Балканите. След като се позовава на анонимни източници, в главата за България, Рот пише, че:

МВР налага модерна форма на рекет, като се намесва в конкурентната борба между отделни фирми;

Румен Петков е закупил заедно с Манол Велев земя с площ 16 000 кв.м в Халкидики;

Румен Петков е замесен в контрабандата на амфетамини;

Румен Петков е участвал в среща на групировки, които се занимават с разпространение на синтетични наркотици;

В защита на разследването си немският журналист каза пред bTV:

"Аз не съм обвинявал директно Румен Петков, че е замесен в престъпна дейност. В цялата си публикация използвам цитати от различни източници, които говорят за Петков. В материала няма доказателства, а само подозрения, изразени от трети лица. Някои от моите източници са висши служители на органите за борба с престъпността в България. Други са чужденци, а трети дипломати. Не се страхувам от намерението на Петков да ме съди. Аз не съм направил нищо нередно, за да се страхувам".

От своя страна бившият съдебен заседател от Плевен - Михайл Михайлов, който преди седмица в интервю за столичен вестник обвини вътрешния министър в съпричастност към източването на "Пощенска банка" в началото на прехода каза:

"Аз съм приятно изненадан и неприятно от поведението на Румен Петков, който за мен е много подготвен и интелигентен човек, на такова ниско ниво да падне, ако мога така да кажа, да заявява в националния парламент, че ще подведе под съдебна отговорност някой си Михаил Михайлов от Плевен. Мога да докажа, нека ни подложат на детектора на лъжата, аз не се притеснявам, искам другите свидетели, които са били там, които са разтоварвали там, да кажат и те".

В телефонен разговор специално за bTV вътрешният министър Румен Петков коментира, че всички споменати от германския журналист факти са "откровени лъжи". Министър Петков призова господин Рот да бъде така добър да посочи конкретно източниците си от високите етажи на МВР и му напомни, че пред закона той лично носи отговорност за тяхната информацията, която е използвал, но не е проверил.