1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Ръстът на БВП за 2008 г. ще е 6,2%, смятат експерти

БГ Бизнес
 

Според Industry Watch очакваната по-бърза инфлация на потребителските цени не води до риск за паричната и финансовата стабилност в страната.

Според изследване на изследователската компания Industry Watch ръстът на БВП у нас през 2008 година ще бъде 6,2% и 6,4 на сто през 2009 г.

Прогнозите на Industry Watch от есента на 2006 година определяха икономически растеж 6 на сто през 2007 г., който е само с 0,2% по-малък от обявения от НСИ година и половина по-късно.

Макроикономистите, участвали в съставянето на тези прогнози, се противопоставят на опасенията за "прегряване" на икономиката. Според експертите очакваната по-бърза инфлацията на потребителските цени не води до риск за паричната и финансовата стабилност в страната, няма и системни рискове пред българската банкова система, породени от продължаващия относително бърз ръст на кредитирането.

В Industry Watch очакват търговският дефицит да продължава да се увеличава - процес, който се обяснява в най-голяма степен с увеличаването на притока на чужди капитали в икономиката. Общите инвестиции - местни и чужди - ще продължават да растат в реално изражение в границите на 14-20 на сто. Системните рискове пред икономиката не произтичат от търговския дефицит, а от липсата на политическа воля за структурни реформи, подобряване на бизнес-средата и съдебната система, смятат в Industry Watch.

Фискалният излишък ще бъде значителен през 2008 г. - средно прогнозиран 3,2 на сто от БВП. Правителството продължава да събира повече пари, отколкото са му нужни по закон, аргументирайки го с политика срещу дефицита по текущата сметка. Според анализаторите обаче това ограничава шансовете за по-бързо акумулиране на капитал в икономиката.

Правителството ще бъде под натиск да изхарчи преизпълнението на данъчните приходи с предизборни цели, което ще наруши политическото обещание за таван на публичните разходи до 40 на сто от БВП, смятат от Industry Watch.

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии