Украинските националисти възнамеряват да поискат от Съвета по сигурността на Украйна, руският президент Владимир Путин да бъде обявен за персона нон грата в страната. Това съобщи агенция МИГ Нюз.  Националистите освен това настояват, на Путин да бъде забранено да използва въздушното пространство на страната им.

Повод за недоволството станало изказване на Путин на закрито заседание на Съвета "Русия-НАТО", в което той казал, че: "Украйна дори не е държава". Заместник-председателят на партията на украинските националисти Владимир Борейчук определи тези думи като посегателство над целостта и суверенитета на Украйна.

В тази връзка той се обяви и за извеждане на руския Черноморски флот от територията на полуостров Крим. Според него е недопустимо на територията на Украйна да се намира войска на враждебно настроена страна. Напоследък отношенията между двете страни са твърде обтегнати.

Една от причините е спорът за цената на газа, който Украйна купува от Русия и за посредниците при доставките. Друга ябълка на раздора е желанието на Киев страната да се присъедини към НАТО, на което Москва категорично се противопоставя.