Министърът на транспорта Петър Мутафчиев ще препоръча на общината в новите договори с маршрутните таксита за 2009 година да влезе изискването те да спират на строго определени спирки и да не се разрешава пътуването на правостоящи. Мутафчиев каза това по време на парламентарния контрол днес, съобщи БТА.

Маршрутните таксите не са особено предимство на България пред останалите европейски страни, заяви министърът. Според него, те създават доста опасности за пътниците, най-вече защото не се спазват изискванията да няма правостоящи. По думите на Мутафчиев, тази форма, която се наложи у нас през
последните години, не е масово приложима в страните от ЕС. Там тя се използва само в градове с по-лоша организация на градския транспорт, посочи той.

Транспортното министерство контролира маршрутките по Закона за автомобилния транспорт. Според регистрацията си, в момента те са предназначени за осем седящи плюс един водач и седем правостоящи. Министерството на транспорта се е опитало да ограничи броя на правостоящите, но със сега действащото законодателство това не може да стане, обясни Мутафчиев.

Министърът каза това в отговор на въпрос относно политиката на Министерството на транспорта за решаване на неотложни проблеми, свързани с автомобилния транспорт в България.