Бюрото решило да се съобрази със заключенията от проверките на прокуратурата и ДАНС, обясни Станишев. До 10 дни от Петков се чака доклад за развитието на вътрешното министерство през последните 18 години. "Очевидно са необходими дълбоки промени във функционирането на системата", заключи той. Политическият съвет на коалицията ще се събере, след като Петков подготви анализа. Засега БСП препоръча на Петков само главният секретар на МВР Валентин Петров да бъде отстранен, докато текат проверките, за да се извършат спокойно и обективно. Това било и в обществен, и в интерес на самия генерал.

"Много пъти вече сенчести фактори - икономически и политически, играят на държавата един и същи номер. Няма да се хванем", зарече се Станишев. На уточняващ въпрос кои са факторите напомни, че и ген. Танов, и ген. Атанасов са представители на партии - ДСБ и ГЕРБ. Никой не отрича проблемите, въпросът е подобни ситуации да се използват за решаването им, а не за конюнктурни цели на опозицията, подчерта соцлидерът.

"Дано Петков е чист, иначе пада кабинетът", предупреждава Красимир Премянов, лидер на "Открит форум". Той предлага след края на проверката Петков да бъде изслушан от ВС на БСП. "Въпросът трябва да се постави в дневния ред на Висшия съвет. Ръководният орган на партията трябва да се занимава с въпросите, които са влезли в дневния ред на обществото. В дадения случай на нас ни се предлага такъв подход - да се подготви задълбочена и разностранна оценка, съчетана с мерки за предотвратяване на
бъдещи провали", казва Премянов в интервю за "Стандарт".

"ДПС не се произнесе", информира "Дневник". Вчера през целия ден ДПС не огласи становище по скандала, а политици само повтаряха, че "стоят плътно зад Станишев". Още миналата седмица хората на Ахмед Доган дадоха сигнали, че според тях оставката на Румен Петков е необходима жертва, за да не се срути цялото правителство. След това обаче заеха изчаквателна позиция.

"ДСБ иска нов вот на недоверие", отбелязва "Новинар". Хората на Иван Костов обявиха, че от тази седмица започват консултации за нов вот на недоверие на кабинета "Станишев" заради "безпрецедентната криза в МВР и обвързаността на българското правителство с мафията". От ДСБ настояват незабавно да бъдат
отстранени министърът на вътрешните работи Румен Петков и цялото политическо ръководство на МВР.

"Сините викат Първанов", пише "Стандарт". Президентът Георги Първанов да бъде изслушан в парламента за скандалите в МВР поиска СДС. Ако не дойде, мълчанието му ще бъде неуважение към гражданите, коментира Мартин Димитров. И поиска държавният глава незабавно да свика консултативния съвет по национална сигурност. По думите на депутата оставката на Румен Петков е zадължителна.

"Сега е моментът за операция "Чисти ръце", смята независимият депутат Николай Камов. От страниците на "Новинар" той предлага: "Сега е моментът за операция "Чисти ръце". България вече влезе в световните новини с възможно най-лошото - потвърждение, че постоянните забележки към нас за корупция във
високите етажи на властта са основателни. Нещо повече, става дума за институция от ранга на МВР. Колкото повече ескалира напрежението през последните дни, толкова повече расте и нахалството на управляващите. Вот на недоверие в този парламент не може да мине по една много проста причина - мнозинството е достатъчно и напълно зависимо от партийните централи. Повечето депутати се държат като назначени и безропотно слушат указанията на ръководствата."

"Доверието в институциите е подкопано", отчита социологът Юрий Асланов пред "Монитор". Според него има политическа воля за разрешаване на скандала в ключовите фигури на обществото. Става дума за министър-председателя, главния прокурор, шефа на ДАНС. След като тези най-важни представители на публичната власт демонстрират такава воля, значи тя е налице. В този момент една оставка ще даде повод за поява на мнението, че правителството е lесна плячка. В същото време това ще даде възможност на БСП да прекрати разговора, който започна, за мястото и ролята на секретните служби, за режима на тези СРС-та, които се използват без контрол и служат за политически и други игри.

"Правителство от рибешки глави", е коментарът в "Сега". Авторът подчертава, че и за отстраняването на министри, и за подаването на оставки е необходима държавническа доблест, каквато никой в този кабинет не притежава. Наистина рибата се вмирисва откъм главата, но противно на логиката в нашата политическа реалност се реже тялото, а главите остават. Оправданието е, че членовете на кабинета са честни, но тия под тях правят мръсотиите. Евтино е, но ни го пробутват и по всичко изглежда че ще мине. И все пак - за какво ни е правителство, в което министрите не знаят какво правят подчинените им, министри, които допускат корупцията да е плъзнала във ведомствата им като метастази, министри, които позволяват престъпници да определят дневния им ред. Това, което видяхме в последните дни е омерзително и поучително.

* * *
"И стенограмите на комисията "Куйович" отиват в прокуратурата", съобщава "Сега". Парламентарната комисия за проверка по аферата "Куйович" реши да изпрати протоколите от изслушването на бившия главен секретар на МВР Илия Илиев, възстановения в РДВР-Разград Тодор Димов и бившия шеф на ГДБОП
Ваньо Танов на Върховната касационна прокуратура. Причината е наличието на данни за извършени престъпления. Комисията "Куйович" предлага още да се приеме специален закон за оперативно- издирвателната дейност, който да регламентира работата на спецслужбите.

* * *
"Газът с 13,25% нагоре от вчера", отбелязва "24 часа". Природният газ поскъпна с 13,25% от април и тази цена ще важи до края на юни. Решение за това е взела Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на заседание на 27 март. Според него пределната цена на синьото гориво става 413,47 лв. за 1000 кубически метра без ДДС. Досега газът струваше 365,10 лв. Утвърдената цена е три пъти по-ниска от предложената от "Булгаргаз".