Американският президент Джордж Буш започва обиколка в Европа. Тя поставя началото на серия от прощални посещения на Буш, който се оттегля от поста през януари след два поредни мандата.

Утре, когато започва официалната част от посещението в Украйна, левите украински партии организират протестни демонстрации срещу плановете за присъединяване на страната към НАТО. На последната среща на върха на алианса, в която ще участва, Буш ще призове съюзниците да изпратят още войници в Афганистан.

Според американския президент успехът на предстоящия между 2 и 4 април в Букурещ форум е предварително осигурен, тъй като френският му колега Никола Саркози ще обяви засилване на френското военно присъствие в тази страна.

Последната среща между Буш и Путин в качеството им на президенти ще се състои на 6 април в руския черноморски курорт Сочи. Американският държавен глава ще предостави на руския си колега гаранции, че проектът на САЩ да разположат в Източна Европа елементи от своя противоракетен щит не е насочен срещу Русия. Буш освен това ще предложи на Путин рамка за по-широко стратегическо партньорство.