Кой освети кадрови офицер от МВР, работил 8 години под прикритие? С този спор скандалът в МВР ескалира в нова степен вчера, пише вестникът. По време на заседание на парламентарната комисия "Куйович" бившият шеф та НДБОП Ваньо Танов посочил името на Алексей Петров - бивш антитерорист от МВР, а сега доктор по икономика, преподавател в УНСС и изп. директор на Съюза за стопанска инициатива. Реакцията на вътрешния министър Румен Петков, цитирана от изданието, е:"Танов изпържи Алексей Петров". При положение, че няколко пъти лично заявих за среща организирана от служител на МВР, г-н Танов си е позволил да обяви пред депутатите, че на срещата са били Алексей Петров и т.нар. братя Галеви, така всъщност той е казал - служителят на МВР е Алексей Петров, казал Петков.

Това е може би най-голямото предателство в историята на МВР, смята той. Ваньо Танов отговаря, че не оспорва факта, че е казал, че Алексей Петров е бил посредник. Но оспорвам, че е съобщавано в какво качество - това го направи Румен Петков, отбелязва Танов. Атанас Атанасов от ДСБ пък призовал вътрешният министър да бъде съден за огласяване на класифицирана информация. "Танов е като малко дете..., което седи на копа сено с кибрит в ръката, наложително е този, който е поел ангажимент към него, да си го прибере, защото и други покрай него почват да си играят с огъня и става опасно", коментира, цитиран от "Труд", самият Алексей Петров. "Труд" научил още, че: "Ангел Александров пазел братя Галеви". Бившият шеф на Националното следствия Ангел Александров бил засечен в нерегламентирани връзки с братя Галеви, станало ясно от изявленията на ген. Ваньо Танов пред вътрешната комисия. "Станишев все още е на ход", казва пред "Труд" Николай Свинаров, депутат от ПГ на БНД и член на вътрешната парламентарна комисия. Вече не говорим за скандал в МВР - когато има задържани висши служители на МВР, трябва да говорим за рестъпна мрежа, коментира Свинаров.Не е задължително в нея да участват задържаните, но в МВР има неправомерни практики, допълва той. Според него фактите, изнесени от Ваньо Танов пред вътрешната комисия, трябва да бъдат проверени, а ако са достоверни, сочат за сериозно провинение. Премиерът продължава да е на ход, надявам се, че последните събития ще го принудят да вземе правилното решение, казва още Свинаров. "24 часа" е потърсил коментари на политолози и социолози по темата. "Границата между МВР и престъпността е най-слабо охраняваната", казва политологът Иван Кръстев. Премиерът беше прав, като създаде ДАНС, но, за да си свършат работата агенцията и прокуратурата, трябва да се отстрани вътрешният министър и главният секретар на МВР, смята той.

Социологът Андрей Райчев пък не мисли, че има криза в МВР, а че е направен първият сериозен удар на държавата срещу престъпността и корупцията. На обратното мнение е Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Дали ще има ремонт на кабинета, зависи от развитието на кризата по-нататък, коментира Безлов. В челния си материал "Дневник" цитира източници от управляващото мнозинство, според които вътрешния министър Румен Петков почти сигурно ще се раздели с поста си, а с него от МВР ще си отидат и всички, дискредитирани по някакъв начин от скандала. Вестникът допълва обаче, че след изслушването на Румен Петков от парламентарната вътрешна комисия вчера следобед увереността на политиците, смятащи, че смяната му е въпрос на дни, се е поразклатила. "Дневник" пише още, че председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, който пристига днес у нас, е обезпокоен от случващото се в МВР и по време на срещата си със Сергей Станишев в София ще очаква от него повече информация.

"Сега" продължава темата с информацията, че до десетина дни ще стане ясна позицията на партиите от тройната коалиция за политическата съдба на вътрешния министър. "Има съмнения за престъпна дейност от страна на ръководството на МВР, но работа на прокуратурата е да ги докаже", цитира изданието председателя на вътрешната комисия Минчо Спасов /НДСВ/. Той заявил, че не е получил задоволителни отговори от вътрешния министър по много от поставените през последните дни въпроси. Спасов допълнил, че ако заключенията в доклада на комисията, който трябва да е готов след седмица, са критични към работата на Петков, НДСВ ще постави въпроса за оставката му. "Министърът на вътрешните работи не е уместно да се среща с хора от престъпния свят", цитира изданието мнението на Ахмед Юсеин от ДПС пред Нова телевизия. "МВР си има законни уши и незаконни ушички", коментира "Сега". На час се следят между 600 и 700 разговора, колко още скандала трябва да избухнат, за да се разбере, че трябва да има по-строг и най-вече независим контрол върху използването на специалните разузнавателни средства, отбелязва вестникът. "Петков се гордее с рандевуто с Галеви", е челното заглавие на "Новинар". Петков заявил пред депутатите от парламентарната вътрешна комисия, че се гордее със събитията около МВР и конкретно със срещите си с т.нар. братя Галеви, пише "Новинар". По-рано министър Петков беше категоричен, че не е било необходимо да уведоми премиера за разговорите си със скандалните бизнесмени, допълва изданието. В материал "МВР на Куйович" вестникът коментира, че, както е тръгнало , в "мъртвеца МВР" няма да остане шеф, който да издава заповеди за редовия полицай. "Имало записи и за Първанов?", е челното заглавие на "168 часа". Два неназовани източника твърдели пред вестника, че на изнесения от МВР диск с подслушани разговори имало и разговори на президента Първанов. "Всички изоставят Румен Петков", е озаглавен друг материал по темата в изданието.


Според него Петков обсъждал с хора от близкото си обкръжение дали да не си подаде оставката и ясно осъзнавал, че непрекъснато губи политически гръб. В челния си материал "Монитор" пише, че лошите оценки на ЕК за борбата с корупцията и организираната престъпност у нас и заплахата България да бъде лишена от 11 млрд. евро до 2013 г. е в дъното на причините премиерът Сергей Станишев да нарече скандалите в МВР "оздравителен процес".Премиерът даде висока оценка за работата на новосъздадената Държавна агенция "Национална сигурност", посочва изданието. Министър-председателят се кани да посрещне с този отчет Барозу, допълва "Монитор".

***

"24 часа" публикува показания на свидетеля по делото срещу бившия директор на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров за валутни престъпления - Маркус Валеруц, служител в спестовна каса-Куфщайн. Показанията са дадени на 8 май пред прокурора Божидар Джамбазов и следователя Румен Киров при разпит в банката в Куфщайн. Свидетелят разказва, че Димитров е подписал споразумение за уведомяване по телефона, тоест клиентът може да прави запитване за салдото и да възложи поръчки за покупка или продажба на ценни книжа по телефона, като даде името и парола.

***

Вестниците информират за посещението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в България. Турският премиер донесе нови инвестиции от 415 млн. долара в Търговище, е акцентът в "Стандарт". "Волен Сидеров се похвали, че уплашил Ердоган", е заглавието по темата в "Сега". Премиерът Сергей Станишев и турският му колега пропуснаха планираната си среща с журналисти вчера, този ход бе изтълкуван от лидера на "Атака" Волен Сидеров като уплаха от въпросите му, пише изданието. Сидеров и негови колеги влезли в сградата на МС заедно с репортери.

***

"Труд" съобщава, че преди да си тръгне от Израел вчера, президенът Георги Първанов е станал Хаджия. Той и съпругата му Зорка са завели делегацията на Божи гроб.

***

"На училище от 6 години", съобщава в челния си материал "Стандарт". Вестникът информира за промяната, заложена в новия закон за народната просвета, подготвян от образователното министерство, според която децата ще тръгват на училище на 6 г., а не както досега, на 7. "Ще учат децата как да печелят", продължава темата за нововъденията в образованието "24 часа". В 8 клас на депрофилираните и професионалните училища се въвеждал нов предмет - предприемачество.

***

"Излизаме от демографската криза, но бавно", съобщава "Труд", като се позовава на шефа на отдел "Статистика на населението" в НСИ Йордан Калчев. Според данните вече се забелязват положителни тенденции заради стабилизацията на страната през последните десетина години - забавят се темповете на намаляване на населението, повишава се раждаемостта.

***

"София само си играе на чистота", коментира "Сега" Концесионер и община имитират пред обществото война, а керванът си върви, пише авторът.

ИКОНОМИКА

"Няма бойкот на инвестициите ни заради Косово", посочва пред "Труд" заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев.Според него икономическите връзки между България и Сърбия няма да пострадат по няколко причини. Първата е, че Сърбия е правова държава, с която имаме подписани двустранни споразумения, а икономическата логика също налага идеята, че няма да има големи пречки пред нашите фирми, коментира Куюмджиев. От своя страна това, което можем да направим, е да окажем пълната подкрепа и съдействие на тяхното по-скорошно членство в ЕС, като крайната цел е стабилност на целия регион, отбелязва той.

***

"2460 нарушители изловиха данъчните в София", съобщава "Земя".Неиздаване на касови бележки, липса на контролни ленти, на дневни и месечни отчети, манипулиране на фискални устройства, водене на "черни тетрадки за отчитане на приходите са сред най-честите нарушения.

ОБЩЕСТВО

"Всяко българче може да стане жертва на педофил", коментира пред "24 часа" психологът Христо Монов. Жертва може да стане всяко дете, лишено от внимание, което не се радва на пълноценен контакт с родителите си или в приятелския си кръг, посочва той.