Меката на китайското карго - балканският стоков базар "Илиянци" и днес беше под прицела на данъчните. Седем от десет търговци укриват обороти. Екип на bTV придружи данъчните в акцията.

Събота традиционно е много добър ден за търговците. Но какво се случи пет минути след като данъчните преминаха през портала на "Илиянци" в 10 ч. сутринта.

Когато видя екипа на bTV с данъчните, охраната на портала веднага предаде на колегите си, а те на неизрядните. В суматохата, само и само да избегнат бирника, някои търговци дори не успяха да приберат всичката си стока.

Една трета от магазинчетата вече бяха затворили само пет минути след старта на данъчната проверка.

Самите купувачи рядко си искат касовата бележка, но данъчните предупреждават, че по закон могат да инспектират и клиента. Такива акции също ще се правят и този път провереният ще е клиентът.

Всеки обект на "Илиянци", където се установи укриване на оборот днес получи данъчен акт с глоба до 10 000 лева. Освен акта, търговецът е длъжен до десет дни да свърже касовия апарат със сървърите на НАП, иначе магазинът му ще бъде затворен. Софтуерът в приходната агенция автоматично ще алармира, когато оборотите на наблюдавания търговец отново се понижат до съмнителни размери.

"По този начин, с новата система, ще можем да изпратим незабавно данъчен екип към некоректния търговец, а не към всички като цяло и нецеленасочено. Втората полза е пък, че всички други, които са коректни и си отчитат търговията, няма да бъдат тормозени с излишни и ненужни данъчни проверки", обясни Петрана Златева.  

В цялата страна са свързани над 40 000 касови апарати. Иначе срокът за редовните търговци в страната да свържат касовите си апарати изтича в края на март догодина.