Отборите на България и Турция ще трябва да се справят с различни изпитания, за да съберат седемте ключа към трезора на Форт Бояр. Създадено по времето на Наполеон, крепостта става дом на телевизионното състезание през 1990 година.

Основните разлики с другите реалити формати е, че Форт Бояр е истински. "Когато отива там, човек не влиза в студио, а в истинска крепост насред океана. Стига до там с лодка сред големите вълни, докосва двувековната каменна стена и се качва по нея в специална кошница. Наистина е впечатляващо", разказа един от създателите Пиер Годен.

За първи път, след около 1300 издания и повече от 6000 състезатели от цял свят, представители на три нации ще се състезават за съкровището на крепостта. Българи, сърби и турци ще спорят, кой е най-достоен да влезе в трезора с тигрите.

"Да, отборите са от Балканите и състезанието е заредено с емоции! Но целта на Форт Бойар е да покаже, че хора от различни балкански страни могат да се състезават, да се забавляват, преодоляват страховете си и да се смеят заедно. Важни са олимпийският принцип и забавлението", казва Матию Порте.

Авторите обещават участието на Краси Ванков тази вечер да бъде незабравимо. С представянето си капитанът на втория български отбор печели прозвището "Най-забавен състезател" в 18 годишната история на формата.

Ще видите утре! Аз мисля, че ще бъде много забавно, казва Годен. Истината е, че през всичките тези години играта събира хората пред екраните, първо, защото е истинска - ние никога не сме лъгали публиката. Освен това правилата са прости - състезаваш се, за да стигнеш до съкровището. Това е нещо, за което всяко дете мечтае, допълни Пиер Годен.

Кой ще бъде първият български участник, станал жертва на тъмничаря мосю Ла Бул? И как ще се справят останалите състезатели с едни от най-зрелищните изпитания, ще разберете от епизода тази вечер.