Вероятно ще продължи да се помпа общественото мнение с компромати, ще се опитат пак да
дискредитират и мен, и други от ръководството на МВР, предполага Петров. Очевидно е, че Куйович не е такъв, за какъвто го представяха - дребничък наркотрафикант, става въпрос за наркобандит от международен калибър, за много пари и за интереси, които сме засегнали, като сме го обезвредили,
коментира той.  "Оставки в МВР - не, нов ред и контрол - да", коментира в материал за "Труд" ген. Богомил Бонев, бивш вътрешен министър. Развитието на скандала с Иван Иванов показва, че това е съзнателно подготвян компромат срещу сегашното ръководство на МВР, отбелязва Бонев.

Крайният резултат от проверката на прокуратурата ще покаже, че исканията за оставки в МВР са безпочвени,  нещо повече - те се внушават от същите лица, които са извършили престъпленията: този, който е изнесъл диска със специалните разузнавателни средства, този, който го е предал на депутата Атанасов, който пък от своя страна по престъпен начин го разпространява, коментира той. "Сега" излиза с челно заглавие:"ДАНС засякла съмнителни срещи на Румен Петков". Още в петък Държавната агенция "Национална сигурност" е уведомила с официално писмо парламентарната комисия по вътрешна сигурност, че разполага с информация за срещи на вътрешния министър Румен Петков с двама скандално известни дупнишки бизнесмени, пише изданието.

"Сега" допълва, че Румен Петков е казал, че  се е срещнал с "оперативно интересни лица", защото те искали да предоставят интересна информация. Срещите обаче са били проведени в присъствието на оперативен работник. В друг материал изданието задава "20 неудобни въпроса по скандала около МВР". Сред тях са кой е получателят на справката, предоставена на прокуратурата от Атанас Атанасов и доколко тя може да бъде използвана като доказателство в съда, законно ли са използвани специалните разузнавателни средства /СРС/, кой и как е изнесъл записите от МВР. "24 часа" съобщава от първа страница за "загадъчна снимка", на която се виждали ген. Ваньо Танов, журналистът Георги Коритаров и ген. Атанас Атанасов, седнали на маса в заведение. "24 часа" цитира електронно издание, според което главния секретар на МВР Валентин Петров бил в същото заведение и направил снимката. Пред вестника Петров отрича това и отбелязва, че ако е искал да заснеме тези хора, щял да изпрати професионалисти. В материал "Генералска война" вестникът пише, че  генерали, които са воювали помежду си, сега са в един отбор, защото имат една цел - действащия генерал Валентин Петров. Ако го "отстрелят", ще разклатят и министър, а покрай него и правителството, пише изданието.

Пред "Стандарт" Валентин Петров тълкува снимката като потвърждение, че двамата бивши генерали стоят зад скандала в службите. Ваньо Танов посочва пред Стандарт": "Смешно е, ако вместо Петров арестуват мен". Изненадан съм как у нас се прави всичко възможно да се прикрие истината и тя да не излезе наяве, коментира той. "Монитор" съобщава от първа страница "БСП затяга режима на подслушване" БСП щяла да предложи промяна в закона за СРС в посока засилване на контрола върху използване на СРС, разрешението за тях да е по-мотивирано и да не се делегират права за подписване на използването им. " "Новинар" пък съобщава от първа страница, че е арестуван бившият главен секретар на МВР Илия Илиев. По непотвърдена информация обвинението е за превишаване на власт и злоупотреба със служебно положение. "Това, че в момента има скандали, не е лош знак", казва пред "Дума" социологът  Живко
Георгиев.  Най-важното в момента е да започне процес на очистване, който хората отдавна чакат, смята той.

***

"Все повече служители от МВР погазват законите, и то организирани в престъпни групи, а липсата на ефективни присъди и на резултати в борбата срещу корупцията поддържат негативния образ на съдебната власт в обществото", цитира в челния си материал "Дневник" изводи от два анализа - един на Военноапелативния съд и друг по поръчка на Съюза на съдиите. По данни на военните съдии броят на осъдените служители на МВР се е увеличил за поредна година, но броят на делата срещу тях е намалял.

***

Правителството изгради някаква виртуална реалност, в която цените не се повишават, бюджетният излишък не се харчи на тъмно, Европа по някаква досадна грешка ни спира парите по фондовете, коментира "24 часа" в анализ "Матрицата на тройната коалиция". Най-почтеният бизнес е братският и каквито и ужасни неща да се случват, виновни няма, защото чиновници и политици, които живеят на нашия гръб и данъци, си вършат перфектно работата, пише авторът.   

***

"Ще вземем избирателя на НДСВ", казва пред "24 часа" Лидия Шулева,  депутат от парламентарната група "Българска нова демокрация". Групата бе създадена от народни представители, напуснали НДСВ. Тя отбелязва, че амбициите на БНД са да стане политическа сила, която да влезе в парламента с достойно представителство. Целта ни е не просто да участваме, а да станем фактор в следващото управление, допълва Шулева.  

***

Има данни, че жп служители са действали неадекватно и са отговорни за разрастването на пожара във влака София-Кардам, при който загинаха 9 души, пише "24 часа", като цитира наблюдаващия прокурор Валери Мирчев. На тях ще им се търси отговорност и в тази посока може да се очакват обвинения.

Вестниците информират за посещението в Израел на президента Георги Първанов. "Стандарт" съобщава, че Първанов е запалил  вечния огън в памет на жертвите от Холокоста. Президентът на Израел Шимон Перес  се обърнал към Първанов с думите "Вие носите в себе си духа на младостта, демокрацията и свободата, а това е много важно за един човек. Първанов отбелязал, че подкрепя разговорите между израелското правителство и палестинската власт като единственото възможно средство за постигане на мир в региона. "24 часа" акцентира върху изказване на Перес, че "България е хубава страна и затова предизвиква апетити у съседните държави" - думи, които според вестника предизвикали недоумение сред българската делегация.   

"Не ни е страх от миналото", заявява пред "Труд" министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който  ще бъде на двудневно официално посещение у нас на 27 и 28 март по покана на министър-председателя Сергей Станишев.  Първо Пловдив, после общинските съвети в Бургас и Стара Загора приеха решения, които определят трагичните събития от 1915 г. като "геноцид" - тези декларации ни натъжиха и предизвикаха у нас разочарование, допълва той. Той посочва, че Турция е отправила предложение към Армения да се разгледа чувствителния и за двата народа въпрос с тези събития. Нека общ екип от академици да осветли архивите, да ги анализираме и да приемем резултатите - не се страхуваме от миналото, посочва турският премиер. Той изразява очакване България да подкрепи предложението на Турция за създаване на обща историческа комисия, включваща заинтересуваните страни. По повод двустранните отношения между Турция и България Ердоган отбелязва, че те са се развили в почти всички области и на всички нива има интензивни контакти. Турция и България демонстрират близко сътрудничество и разбирателство в рамките на проекта "Набуко" и затова не може и дума да става за конкуренция помежду ни,  подчертава още той.

"Българските банки са в стабилната зона", заявява пред "Дневник" Димитър Костов, подуправител на БНБ. Състоянието на българската банкова система е добро, независимо от глобалната финансова криза, коментира Костов.

***

"Държавата била готова сама да строи "Тракия", информира "Труд". Ако концесионерът на магистрала "Тракия" не успее да осигури финансиране за аутобана до 13-14 май, няма да му бъде правена отсрочка, държавата сама ще търси начин за довършване на оставащите 120 км от магистралата, казал строителният министър Асен Гагаузов.

***

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране отхвърли искането на "Булгаргаз" за поскъпване на природния газ с 32 на сто от април, информира "Дневник". Той допълва, че в анализ на експертите на комисията се предлага повишението да е с 13.25 на сто. Окончателното решение ще бъде взето на 27 март.

***

"До месец започва проектът за контейнерен терминал", коментира пред "Дневник" Аргир Бояджиев, изп. директор на "Пристанище Бургас" АД. Трябва да привлечем част от контейнерните товари, влизащи и излизащи от ЕС, посочва той.

ЕС засега няма да ни спира парите от оперативните програми, информира "Труд". Европейската комисия не е блокирала такива средства за България, казала за "Труд" Ева Колужинска, говорител на еврокомисарят по регионалното развитие Данута Хюбнер. Вестникът припомня, че в понеделник евродепутатът от ГЕРБ Румяна Желева заяви, че комисията ще спре европейското финансиране на оперативните програми за България.

Солени глоби ще отнасят родителите, ако оставят без основателна причина децата си без надзор и грижа, а ако немарливостта е заплашила живота и здравето на детето, дори ще бъдат съдени - това е една от мерките в проектоплан на президентството за дейността на институциите, неправителствените организации, бизнеса и медиите, цитирана от "Дума". Планът е за подобряване състоянието на домовете за деца, лишени от родителски грижи и обхваща и децата в риск, които остават да живеят при
биологичните си родители.