Освен със своето уиски и бира, Ирландия е популярна и като земята на легендите. Може би най-известната легенда е тази за свети Патрик.

Историите за католическия светец са много. Най-известната разказва, как преди около 1500 роденият в днешен Уелс Патрик е отвлечен от ирландски конници. Едва на 16 той става роб и е принуден да работи като пастир и свинар.

По-късно той избягал и станал свещеник. Но се завърнал в страната, защото бил повикан от ирландците в сънищата си. Днес той е патрон на Ирландия, защото е донесъл християнството, разказва Ребека Харпър.

Освен като кръстител на Ирландия, свети Патрик е най-известен с това, че гони завинаги змиите от страната. Пропъждането на влечугите от "изумрудения остров" е и символ - за края на езичеството.

Причината, поради която носим трилистна детелина е, че с нея св. Патрик успял да обясни триединството на Исус, Богородица и Светия дух. "Това е нещо, което хората разпознават - не само в Ирландия, но и по целия свят", казва Дърмът Лърнихън.

За разлика от групата за традиционна музика, приятели в една от ирландските кръчми в София имат свое обяснение на празника.

Малко известно е, че в миналото типичният цвят на празника е бил синият. По-късно, заради детелината на Св. Патрик, зеленото става цветът на парадите.

Без значение дали боядисват лицата си зелени, танцуват традиционни танци или се събират с приятели на чаша бира, хората по цял свят отбелязват 17 март като деня, в който всичко ирландско е модерно.