Това стана ясно на пресконференция след заседание на ръководството на партията, предаде Агенция "Фокус". "Последният вот на недоверие към сегашното правителство беше нагло отхвърлен от мнозинството в Народното събрание. Тези дни видяхме един друг вот на недоверие от Брюксел със спирането на плащанията по ИСПА, ФАР, САПАРД”, каза Димитър Бъчваров.

По думите му, спирането на плащанията показва, че българското правителство е изгубило доверието на европейските институции. Според ДСБ, спрените плащания спират и подобряването на инфраструктурата, на околната среда и развитието на администрацията. „Всички суми, които се докажат, че са взети неправомерно, ще бъдат платени не от тези, които са ги взели, а от българските граждани.

Най-лошото обаче е, че опетненото име на страната ни силно ще затрудни усвояването на предвидените за България 7,5 млрд. евро от структурните фондове на ЕС до 2013 г.”, отбеляза Бъчваров. Той бе категоричен, че отговорност за всичко това носят министърът на финансите, министърът на регионалното развитие и благоустройство, министърът на околната среда и водите, министърът на земеделието и продоволствието и министърът на транспорта. Ето защо от ДСБ настояват тези министри да бъдат сменени.

За преодоляване на критичното състояние ДСБ предлага: законодателна инициатива за гарантиране на пълна прозрачност на работата на изпълнителните агенции, да се публикуват всички договори по всички проекти, да се създаде постоянна парламентарна комисия за следене на изразходването на средствата по програмите. От ДСБ настояват още премиерът в срок до 7 дни да внесе в НС доклад за проблемите по усвояването на средствата по програмите. Според ДСБ „с европейски пари се спонсорират обръчите от фирми на Ахмед Доган и Георги Първанов”.