Стоянйа Новакович – Stoja е родена на 4 юни 1972 г. в Перлез в Република Сръбска. Основно училище завършва в Перлез, а гимназия – в Зренянино. В ранното си детство – въпреки недоимъка и трудностите, изпълнена с енергия тя изпъква сред съученици и приятели като даровито и талантливо дете. Таланта си е наследила и развива с баща си Милан. Изучава фолклор, а в училищния хор пее "първи глас".

Професионално започва да се занимава с пеене на 15 години. Като певица – аматьор е "изпичала" занаята цели 11 години, след което "нагазва" в професионални води.

С появата си на професионалната естрадна и фолк сцена Stoja предизва истински бум. С характерния си глас и маниер на пеене тя впечатлява и веднага е забелязана от светилата на музикалния бизнес в Югославия. Пеенето и сценичното представяне на албума "Kako je mene sada" пленяват за кратко време различни аудитории и публики.

Албумът "Чики – чики" от 1999 година прави Stoja фолк звезда. Следват албумите "Само" и "Европа", които издигат Stoja на върха на сцената, като й определят статут на балканска мега-звезда. Оттогава и до днес Стоя успешно отстоява професионални позиции.

Винаги скромна и добре възпитана, славата не я променя. Остава си все така ведра и разположена за разговори и смях. Запазила е и старите си приятели от времето, преди да стане известна. Stoja е зодия Близнаци и в нея доминират две личности, от които извлича успешно само най-доброто. Тя е прецизен професионалист и весело момиче, съчетани в прекрасна жена.

Stoja сама си проправя пътя в живота и мъдро управлява кариерата си. Тя е много е емоционална и изпълнена с любов към всички. Обича да помага на другите, безкористно и непрестанно. В момента Стоя живее в къщата си в Белград и подготвя новия си музикален проект предвиден за края на пролетта на 2008 г.

Паралелно с това продължава да представя шоуто си "Balkan walk" (Балканска разходка), с което отбелязва 10-годишнината от началото на професионалната си кариера и предстоящия си нов албум. Stoja вече е представила шоуто си на големи клубни и концертни сцени в Сърбия, Хърватска, Босна, Македония, Словения и Гърция, както и пред балканските общности в САЩ, Австралия, Германия, Унгария, Холандия, Италия, Австрия.