Тази година за седми пореден път "Нощ на музеите и галериите” в Пловдив ще предложи едно наистина концентрирано изживяване. Днес в рамките на десет часа между 17 и 18 септември, повече от 50 места в града – музеи, галерии, книжарници, клубове, улици и паркове, ще се превърнат в огромна арт сцена.

Програмата на "Нощта на музеите и галериите” е разделена на три части –

“Музеи и галерии” с традиционните участници, “Култура и клуб” с участието на културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове и програма “Град и Публични пространства”, обхващаща целия град. И трите програми са отворени в съботния ден от 19 до 1 ч. след полунощ. Традиционно в програмата има отделено специално място за децата. За тяхната “Малка Нощ” е подготвена забавна и образователна програма, която започва от 17 до 20 ч. Публиката може да продължи Нощта в Тютюневия склад на ул. "Иван Вазов”, където до утрото на 18 септември ще се вихри официалното aфтър парти.

Събитията в програмата са продуцирани от участващите културни институции.

Своя принос за програмата на събитието Фондация Отворени Изкуства дава, чрез платформите: “Специални проекти Нощ” и “Отворена Покана Нощ”. За куратор “Специални проекти Нощ” през 2011 година е поканен изкуствоведът Яра Бубнова. И двата предложени от нея проекта представят интернационални автори за първи път в България. Първия е на словенската група IRWIN и техният, по-скоро образователен, проект East Art Map, а във втория руският художник Вадим Фишкин ще взриви публичното пространство с работата си “Lighthouse”. По “Отворена Покана Нощ” се реализират 13 проекта от общо 48 кандидатствали. Сред тях за пръв път ще може да се видят не само работи на млади пловдивски художници, но и творби на автори от Берлин, Милано, Белград и др.

Като нови участници за пръв път в седмото издание ще се включат

и Регионалният Археологически музей, Народната Библиотека „Иван Вазов“, Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" и ОУ ”В.и К. Тютюнджиян”, както и Fabric Bar на ул. „Отец Паисий“ № 31, локации в програмата са култовото Кино Космос и Братска Могила в Пловдив.

40 хил. души посетиха миналогодишната "Нощ на музеите и галериите”.

Това я прави едно от най-мащабните културни събития на годината в България. Организирана от фондация "Отворени изкуства”, Нощта следва най-добрите образци на световната традиция, но в същото време е важен катализатор на културните процеси в града. С мисъл за разнообразната публика и специално за програмата са подготвени изложби, образователни програми за възрастни и деца, интерактивни пърформанси, срещи с художници, живи градски случки, концерти, прожекции и уъркшопове.