Пълен наръчник за портото

Въпреки, че в Северна Америка портото не е добило особена популярност, в Европа много хора ще заявят, че една чаша от напитката е прекрасен завършек на вкусната вечеря. Портото е богато питие с дълбочина, което мнозина считат за едно от най-сложните вина в днешно време.

Публикувано в  17:07 ч. 24.02.2008 г.

Този наръчник включва кратка история на уникалната напитка, описание на основните й разновидности, начини за съхранение и поднасяне, както и препоръки за най-подходящите марки.

Вино, родено по време на война

Точният произход на портото е забулен в тайна, но според най-разпространената версия, по време на войната с Франция през 17 век англичаните се насочили към Португалия, за да открият заместител на френските вина, които вече не можели да си осигуряват. След като не успели да намерят подходящата напитка, англичаните взели младо и силно местно вино и по средата на ферментацията му прибавили към него малко бренди, за да го запазят по време на транспортирането му. Резултатът бил портото, което не успяло да придобие популярност в Лондон веднага, но в средата на 18 век вече било прието като едно от най-прекрасните вина на света.

Подобно на шампанското, терминът порто се отнася до напитките, които са произведени в Португалия. По-голямата част от тях се получават от гроздето, отгледано в лозята на долината Дуро в североизточната част на страната; реколтата се превозва на около 1000 километра по реката Дуро (Златната река) до град Опорто, където се намират най-големите производители на порто.

След като премине сложния процес на ферментация, подсилване и узряване в избите, виното се разпраща по цял свят.

В Австралия, Южна Африка, САЩ и Канада се произвеждат чудесни подсилени вина, подобни на портото, но нито едно от тях не носи това име, тъй като производството на това вино се контролира от Португалския институт по винарство (Instituto do Vinho do Porto (IVP)).

Несъмнено портото е изключително популярно в Европа, а се радва на добър прием и в Северна Америка. Но все пак сложният му и богат вкус не е за всеки.

Видове порто

Португалският институт по винарство е разрешил производството на девет вида порто. Качеството и сложността на напитката зависи от вида на гроздето, от което е произведена, както и от времето на зреене. Много производители се гордеят с факта, че използват технология за производството на порто, която се е запазила непроменена от 400 години. И наистина, при някои видове все още се практикува мачкането на гроздовете с боси крака.

Рубинено порто

Рубиненото порто е най-разпространеният и евтин сорт. Получава се от гроздето от няколко реколти и преди да се бутилира, отлежава в дървени бъчви 2-3 години. Виното трябва да се пие веднага след отварянето на бутилката, а във вкуса му се преплитат сладки и пикантни нотки. Винаги избирайте рубинено порто премиум, защото по-нискокачествените могат да са с твърде остър вкус.

Препоръка: Dow's Fine Ruby Port (12$ за бутилка) - мек вкус с поносимо богатство на вкуса.

Запознайте се с многообразието от разновидности порто...

Жълто-кафяво порто

Този вид отлежава в дървени бъчви в продължение на от 3 до 40 години. Най-добрите жълто-кафяви порта престояват по-дълго в бъчвите и имат цвета на светъл кехлибар. Някои вина с подобен цвят представляват всъщност смес от бяло и рубинено порто, така че проверете каква е възрастта на питието, която трябва да е отбелязана на етикета. Истинското жълто-кафяво порто трябва да е на 10, 20, 30 или 40 години, а най-доброто (особено по отношение на цената) е 20-годишното (40-45 $). Жълто-кафявото порто е отличен избор за въведение в света на това вино. То е сухо и приятният му аромат и дъх на стафиди го правят подходящо питие за хора, които не са привикнали със специфичния вкус на това вино.

Препоръка: Dow's Boardroom (23 $ за бутилка) - в него се усеща аромат на тофи и ядки, както и луксозен шоколадов и черешов вкус.

Колеита (Colheita)

Колеита представлява жълто-кафяво порто от една реколта, което е престояло в бъчва поне 7 години, преди да бъде бутилирана. Това е най-редкият вид - по-малко от 0.5% от общото количество на произведено порто. На етикета трябва да бъде отбелязана годината, в която е бутилирана напитката. Тя трябва да бъде изпита в рамките на една година от датата на бутилиране. Колеита е бледо на цвят и има лек вкус на ядки със силен плодов послевкус.

Препоръка: Kopke Colheita Port 1990 (25 $ за бутилка ) е свежо и елегантно вино с дълъг послевкус. Има дълбок гранатов цвят и аромат на кестен, круша и сухи плодове.

Бяло порто

Бялото порто е относително нов продукт, който за пръв път е въведен на пазара през 1934 година.

За приготвянето му се използва бяло грозде, а виното е в сладка и суха разновидност. Бялото порто се прави по същия начин, както и червеното и престоява в бъчвите повече от 10 години. Обикновено се консумира охладено под формата на аперитив, но характерният му вкус не допада на всички любители на виното.

Препоръка: Lagrima Blanco White Port (12 $ за бутилка) - гъсто вино със сламеножълт цвят и аромат на сухи смокини, дим, лешник и стафиди.

Утаечно порто

Нарича се така заради утайката, която се образува на дъното на бутилката. Тази разновидност не се филтрира преди бутилиране. Виното е създадено като алтернатива на реколтовите и късно бутилираните реколтови видове порто. То е с плътен вкус и е относително евтино, но трябва да се декантира преди да се поднесе.

Препоръка: Dow's Crusted Port (25 $ за бутилка) - притежава тънък черешов аромат с нотки на шоколад и канела.

Порто с реколтов характер

Наричат ги още супер или премиум рубинени вина. Престояли са от 4 до 6 години преди да бъдат филтрирани и бутилирани. Виното е богато и с плътно тяло, плодовият му аромат е по-силен, отколкото при жълто-кафявите вина, но не е така сложно, както истинските реколтови порта.

Препоръка: Warre's Premium Ruby Warrior Port (20 $ за бутилка) - гъсто сладко вино с ниско съдържание на танин.

Открийте разликите между късно бутилираното реколтово порто и реколтовото порто...

Реколтово порто от единично лозе

Тези вина се произвеждат като жълто-кафяви или реколтови лозя. При тях гроздето се взима от единично лозе - обикновено не в най-добрата му година, когато реколтата не се декларира. "Декларирана" означава, че през въпросната година реколтата се счита за изключителна и се използва за производство на качествените реколтови порта. Все пак този вид вино се счита за следващото най-добро след реколтовото, но се продава на доста по-ниска цена. Може да се пие след пускането му на пазара или да се остави в бутилките да отлежава.

Препоръка: Duas Quintas Reserva 1999 (35 $ за бутилка) притежава вкус на сливи и шоколад.

Късно бутилирано реколтово порто (LBV)

Това е вино от една реколта, но в обичайния случай това не е най-добрата година за лозето, за да се получи истинско качествено реколтово порто. Преди да се филтрира и бутилира, виното отлежава в дървени бъчви за период между 4 и 6 години. Има утайка и може да се пие по-рано от типичното реколтово порто - още след излизането му на пазара.

Препоръка: Graham's Late-Bottled Vintage (15$ за бутилка)- плътно вино със сладък послевкус. Има специфичен пурпурен цвят и вкус на стафиди и други сушени плодове.

Реколтово порто

Това порто се счита за най-качествения вид, с най-добри характеристики и е с най-висока цена. Производството му заема 4% - 5% от общото производство на порто. Виното се произвежда от грозде, прозведено през една година, но доставено от лозя, чиито собственици декларират, че реколтата им през въпросната година е с много добро качество. Първата декларирана реколта е била през 1734. Оттогава деклариране се прави един или два пъти в десетилетие с изключение на 1990 г., когато са отбелязани четири реколти (1991, 1992, 1994, и 1997).

Виното се бутилира след 2-3 годишен престой в бъчвата, а след това се оставя да отлежи между 5 и 50 години. Тези вина се бутилират без предварителна филтрация и трябва да се прелеят в гарафа преди да бъдат сервирани.

Препоръка: Vintage Port 2000 (30 $ за бутилка) - прекрасно вино със силен вкус на стафиди и дълъг приятен послевкус.

Сервиране, съхранение и консумация на порто

Както при всяко друго вино, и тук има да се усвои доста повече от простото "отваряш и наливаш". Обикновено портото се сервира с десерта. Изключение прави бялото порто, което се поднася изстудено като аперитив. Използвайте тесни, безцветни чаши за порто и ги напълнете само до половината, за да може виното да диша, както и за да запази цвета и аромата си.

Може ли да се държи в хладилника вече отворената бутилка или трябва да бъде изпита в същата вечер?

Видовете порто, които зреят след бутилирането си трябва да бъдат преляти в съд за вино, за да се отстрани утайката от бутилката. При тези вина бутилката трябва да се остави във вертикално положение най-малко 24 часа преди да бъде отворена, за да може да се утаи достатъчно. След това течността трябва внимателно да бъде прелята в съда за вино, докато първите следи от утайката достигнат до гърлото на бутилката.

Според приетата традиция за сервиране на порто, гарафата се поставя пред домакина, който сипва първо на госта, който седи от дясната му страна, преди да предаде съда, който се движи по масата по посока на часовниковата стрелка. Тази традиция се спазва, за да се избегне влиянието на дявола, който се прикрива зад лявото ви рамо. Гарафата обикаля масата и накрая се връща при домакина.

Портото трябва да се съхранява на хладно (между 11? и 16?). Ако бутилката е запушена с коркова тапа, трябва да се постави в легнало положение.

Много реколтови вина имат бяла маркировка от едната страна на бутилката, която трябва винаги да сочи нагоре. Бутилките порто с пластмасова запушалка трябва да се държат само изправени, за да не се повреди вкусът на виното. Портото трябва да се сервира при температура по-ниска от стайната (18?). Виното трябва да се пие бавно, за да можете да се насладите на сложния му и плътен вкус. Никога не запушвайте висококачествено порто - трябва да изпиете цялата още след отварянето й или да я съхранявате в декантера за кратък период от време. По-нискокачествените вина биха могли да се държат в хладилник за няколко седмици след отварянето им.

Вкусът на портото чудесно се допълва от силни сирена като чедар, стилтън и рокфор. Можете да го съчетаете с различни ядки, плодове и пури. Ако пък искате да се насладите от удоволствието на напитките, има различни коктейли с порто, които бихте могли да пробвате. Коктейлът Чип Чип съдържа една част бяло порто и две части тоник, сервирани върху лед и украсени с клонка мента. Можете да приготвите чудесен коктейл и от 2 части порто и една част бренди, изсипани върху натрошен лед в чаша за коктейли.



Пий го, сякаш пиеш порто

Има много неща, които могат да се научат за портото. То е много сложно вино, криещо в себе си многобройни интригуващи вкусове и аромати. Неопитните пиячи трябва да започнат с по-леките разновидности като например жълто-кафяво или рубинено, за да привикнат към специфичния вкус. Но независимо от вида на портото, едно от най-важните правила е да се снабдите с бутилката от търговец, на който може да се доверите.