Създаването на план за наваксване на изоставането трябва да е основният приоритет на участниците в климатичната среща на ООН, която ще се проведе в Канкун, Мексико. Това се казва в становище на международната природозащитна организация Фонд за дивата природа (WWF).

"Участниците в срещата в Канкун трябва да признаят липсата на реални действия в последните години за намаляване на опасните емисии и за  предпазване на хората и планетата от изменението на климата".

"Все пак ние сме свидетели на това как някои страни все по-упорито се борят с климатичните промени на национално ниво", коментира Гордън Шепърд, ръководител на глобалната климатична инициатива на WWF.

"Планът за наваксване на изоставането трябва да си постави за цел напредък в няколко ключови сфери: финансирането на мерките за опазване на климата, опазването на горите, подпомагането на уязвими обществени слоеве да се адаптират към климатичните промени и изграждането на прозрачна система за намаляването на вредните емисии".

Сред предизвикателствата, които стоят пред участниците в Канкун, са и въпросите, свързани с изграждането на правно обвързващ документ, който да гарантира поемане на ангажименти, както и бъдещата роля на Протокола от Киото. Този процес обаче се бави заради различията по темата, които имат ключови страни като Япония, САЩ, Китай и Индия.

Според Фонда за дивата природа в Канкун трябва да се изгради ясна позиция и да се договори създаването на глобален фонд за опазване на климата. Освен това участниците в срещата трябва да приемат официално становището за намаляване на вредните емисии от срещата в Копенхаген. Те трябва да постигнат съгласие как да измерват, отчитат и проверяват резултатите си по този показател. Дни преди срещата в Канкун това остана спорен въпрос между САЩ и Китай.
За да се разреши конфликтът, САЩ трябва да се ангажира, подобно на други високоразвити страни, с прилагането на добрите международни практики в тази област. Китай от своя страна също трябва да приеме международните норми и да увеличи усилията си за опазване на климата на местно ниво.